CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Monday, December 9, 2013

UPDATE : Budget Persekolahan 2014

Assalamualaikum.....
::: YURAN PENDAFTARAN KAFA 2014 :::

~18 November 2013 (Isnin)

Sekolah KAFA dah bagi surat pendaftaran 2014 ohooooo tahun depan yuran makin naik sebab ibu bapa diwajibkan membayar bayaran mengaji/komitmen mengaji sebanyak rm20 sebulan kepada KAFA. Ada pertambahan waktu mengaji al-quran sebanyak 1 jam setengah setiap hari dan diajar secara personal untuk memantapkan lagi bacaan al-quran murid².

Bayaran rm20 sebulan tu boleh dibayar secara bulanan @ sekaligus semasa pendaftaran (ikut kemampuan ibu bapa)


bagus juga, walaupun dah ada ustaz ajar mengaji setiap hari selasa, rabu dan khamis lepas maghrib dengan bayaran rm15 sebulan tapi bagus juga kalu kat sekolah KAFA ustaz/ustazah mantapkan lagi bacaan al-quran ibu dengan ayah setuju sangat....

 Jumlah yuran nak kene bayor huhuhu....


Tapi tu lah mulai tahun depan Farish balik lambat la pulak 6.00 petang sebelum ni pukul 5.30 petang dan kak zah yang akan amik hantar kan.... Murid tahun 1 & 2 kene datang sekolah seawal pukul 2.00 petang. Manakala murid tahun 3 sampai tahun 5 seawal pukul 2.20 petang.

Kalut jugak ni sebab anak pengasuh dan anak kak zah dah tahun 3, x sama lak jadual deme nak gi sekolah sesama hermmmm..... nak bincang balik la nanti camne....


 ::: YURAN PENDAFTARAN KEMASUKAN TAHUN 2 2014 :::

Lom tau lagi berapa kene bayar tunggu kot² harini dapat detail kan...

Tu baru kisah bayar yuran persekolahan je ye lom termasuk baju sekolah, kasut, alat tulis dll. Baru anak sorang yang sekolah kalu berderet-deret 2, 3 orang sekali camne ek huhuhu.... 

Marilah muhasabah diri... 
kenangkan kembali masa kite sekolah dulu ginilah gamak mak mikior camne nak cari duit lebih dan bayor yuran, belikan baju dll kan... 

sob² dedulu cuti sekolah tolong mak kutip getah beku kat kebun kalu musim hujan cari kerja kebun sayur tokey cina... tanam benih sengkuang, petik timun, petola, kacang panjang... 

kerja setengah hari dapat la rm10 tapi duit upah kerja tu mak x kasi daku pun tapi gunakan duit tu top up beli buku, baju sekolah, alat tulis dll sungguh la x merasa nak pegang duit nak jejoli sebab sedor diri anak orang susah (walaupun dalam hati rasa x puas hati sebab x dapat pegang duit hasil penat lelah kerja kan - sekarang baru faham makkkk maafkan orang ekk kalu dulu orang main² masa sekolah wawawa nyesal sekarang x guna dah masa dah x leh nak undur kan sob..sob...sob......)

Sesungguhnya anak² sekarang x merasa pun pengalaman macam daku kekecik dulu, x tau macam mana rasa susahnya mencari duit apa yang deme mintak kita akan tunaikan saja.... peredaran masa yang sangat pantas kan...

ok lah kang kalu dapat jumlah yuran masuk tahun 2 daku update lagi + total perbelanjaan baju dll ek... tatata layan perasan jap..... 

# # #          # # #          # # #

Haaaa.... akhirnya dapat juga senarai harga buku² yang kami kene beli huhuhu nasib baik ada FB PIBG SK Putrajaya Presint 14(1) kan semua info admin war²kan sungguhlah berguna kepada daku ini hik..hik..hik..... 

Kandaku dah beli pagi tadi (5/12/2013) total rm79

Pen Khat dan lencana beli lagi 3
Buku rampaian
Buku Dunia Sains & Teknologi
 Buku Bahasa Arab
Buku Matematik
Buku Bahasa Malaysia
Buku Bahasa English

Comfius sekejap buku rujukan tu penting ke x ntah nanti nak kene tanya balik pengasuh Faris sebab tahun lepas anak dia kan tahun 2 kalu wajib beli kene pi cari kat kedai bukulah jawabnya pasni....
 

~4 Dis 2013 (Rabu)  

Malam tadi lepas maghrib pakat² kami 4 veranak pergi Warta Bangi nak membeli belah baju sekolah dan alat tulis bagai la.... x ramai sangat orang jadi nak memilih pun senang kalu tunggu hujung² nanti baju pun x banyak size kan... Tu pun seluar sekolah habis size nak beli jenama CANGGIH rasa xberbaloi sebab mahai la rm30 sehelai sob...sob...sob.... Beli jenama brand kedai ni murah sikit la (ikutkan mahal juga tahun lepas beli kat TESCO Kajang lagi murah baca SINI kualiti kain pun ok x berbulu)

Teruja nak shopping katanya :)
Sebelum tu main² dulu hehehe
 Try kasut beli sepasang je kasut tahun lepas leh pakai lagi

 Baju kemeja beli 2 helai
Baju melayu KAFA beli 3 pasang kain sampin sehelai
Seluar track suit anakanda teruna makin tinggi
Stokin 3 pasang
 Patern baru katanya tapak biru
Kapur kasut
Total RM151.60 
(pembelian melebihi RM150 dapat free membership card pastu dapat la diskaun dalam 10% - 20%)

 Nak buat kene charge RM10 tapi kite dpt free hehehe

Habis beli baju sekolah bagai masuk lak ke GIANT nak beli alat tulis pulak (ikutkan kene pi shopping semula sebab seluar sekolah lom beli suar tahun ni dah singkat@senteng) baju sekolah tahun lepas ada yang masih elok leh je pakai semula cuma baju KAFA jek dan teruk benor rupanya warna udah pudar....

 Beli ni je top up apa yang ada....

Kalu nak versi banyak baik beli kat mydin murah sikit kan...kan...kan.... tapi tengok barang juga kene pandai bandingkan harga + kene rajin ke sana ke mari lah kan...

Ni tahun lepas punya x guna lagi sorok tempat baik punya hahaha...

 Banyak tu pun sebelah tangan isk...isk...isk...

Lapar sebab x masak pun kat rumah bebudak makan beehun goreng (semalam ada Mini Karnival Kesihatan kat KKLW ahli jemputannya Dato' Malik Noor dan Kevin Zahri) jadi dapat makan free hehehe... Sebab x amik portion yg breakfast punya jadi masa pi amik makanan lunch urusetia kasi la makanan breakfast tu... 

Nasib baik beehun goreng tu elok lagi sebab sambal depa letak asing kan jadi kekanak makan la beehun goreng tu, dapat roti bun bilis seketoi, buah dan air kotak soya.... Untuk minum petang dapat dapat kuih karipap seketoi, apam gula hangus, epal hijau sebiji dan air kotak soya lagi (cukup jadi depa x berebut hehehe)

Ehhh nak cite lapar lepas shopping tu terus pi McD makan yelah Warta tu pun dah nak tutup x reti² balik hahaha.... Pi tingkat atas jadi boleh la kekanak tu lepas gian main gelonsor huhuhu....


Tunggu hari sekolah buka ye stanby duit nak bayor yuran pulak hahaha *gelak ke nangis ni.... 

# # #          # # #          # # #
 
 UPDATE
~8 Dis 2013 (Ahad)  

Haiissshhh x habis² doq update kan hahaha.... 

Ok semalam kami pi Tesco Kajang pulak sambung beli seluar sekolah memula nak survey² je alang² dah sampai dan ada sale macam tahun lepas mulalah teruja nak cari saiz untuk anakanda terunaku itu....

Ikutkan saiz Farish 20 jek mandangkan dia makin tinggi jadi macam senteng je seluar tu ingatkan ada la saiz 21 rupanya saiz genap je x de ganjil huhuhu.... Ambik la saiz 22 pastu rasa kepayahan sikit sebab kotak² tu dah berterabur saiznya haa tu mesti mak apak jenis amik² pastu x betul saiz main dan je letak haisshh tertonggeng la daku mencari saiz dengan karenah Farisya jenis x reti diam....  

Memula tengok harga aikkkks tahun ni dah naik harga ke sebab tahun lepas beli murah jek x perasan langsung ada 2 versi jenis biasa (murah) dengan mahal sikit (premier) yelah kalut memilih pastu pegang anak lagi sabar jelah....
  
 Tahun ni ada brand baru masuk harga sama naik macam jenama CANGGIH 
tu sehelai seluar RM30
area longgok² ni ada baju seluar harga murah tapi jenis berkualiti juga jenama SIGNATURE
 nampak x mcm kotak A4 warna kuning ni area ni jenis kain ok sikit 
+ harganya lain la


Suka kita bila harga murah + jenis kain pun ok macam daku ini anak sorang dah habis beratus kalu orang yang tersusun anaknya sekolah lagi parah kan.... Jadi bila ada sale macam ni dapat la membantu mereka² yang ramai anak dan membantu jenis mak² malas macam aku ni hahaha....

Sesi persekolahan sesi pagi tahun ni Faris ada baju sekolah 3 pasang (hari selasa dengan jumaat ada pendidikan jasmani pakai baju sukan ke) dan untuk persekolahan sesi petang 5 hari wajib pakai baju melayu tapi aku cuma beli 2 pasang + 1 kain sampin je jadinya setiap hari selasa malam aku kene basuh sok sesubuh hari aku iron hari khamis malam basuh semula sebab nak pakai hari jumaat haisshh letih!

Tahun ni beli 3 pasang baju melayu terus jadi xde la aku letih sangat nak membasuh kan.... hahaha kenapa x beli 5 pasang terus amboi ingat aku anak tokey balak ke nak beli semua bebanyak ikut kemampuan diri la kan...
 
Makan kat food court bawah terus teringat memori kat food court Mines huhuhu...

Daku tamak nak tambah sayur + mushroom tapi kandaku lupa order mula buat muka x puas hati hahaha terus dia berbaris semula order nasi tambah + sayur untuk Farisya makan... Farish makan habis ko siap amik sikit nasi adiknya... Farisya makan separuh je nasi sebab nak hirup sup kosong tu jek + minum ayor milo ais
2 versi tapi saiz ni labuh dan peha besar nak kene antar kedai 
sebab daku x pandai kecikkan seluar
seluar dalam warna warni hahaha kelakor teman nengoknya...
kasut murah buat back-up, 
kasut tahun lepas dah basuh bersih jadinya ada 3 pasang kasut sekolah Farish
 beli ni nak balut buku sekolah
ada je yang di capai buat tambah bil isk...isk...isk.....

Masih ada yang belum beli buku rujukan Dunia Muzik 2 RM4.90, Pendidikan Seni Visual 2 RM8.90 nantilah pi beli capek sudah! 

2 comments :

Siti said...


sy daftar aniq masuk pra sbb ingat terus masuk KAFA. rupanya KAFA start umur 7thn..alahai...dah jenuh mencari kelas KAFA berbayar plak.. makin byk total blanje yuran bulanan thn 2014. mmmm..xpolah, nak buat cemana..asal pandai mengaji, cerah hati..

Jilah said...

arghhhh... daku stress... mengharap gajiku sorang... arggghhhhhh...