CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Tuesday, June 10, 2014

Kisah Berpantang & kongsi Resepi

Assalamualaikum...  


Mulanya aku xtau nak berpantang ke x.... Tulah gaya bila berjauhan dengan mak kan... Semua kena uruskan sendiri @ pepandai kau lah nak! Sebelum² aku pernah dengar orang kata kalau keguguran pun kena berpantang macam orang bersalin juga... Ohhh ye ke????

Korang tau tak 2,3 hari lepas aku dengan beraninya dah bantai makan kerang rebus, durian, masak lemak cili & lelain lah hukhukhuk.... Siap teringin nak makan durian tu... T___T




Entah camne bila ilah komen dan tanya tu terus terdetik dalam hati 'Ehhh kena pantang la' hhaadddooiiii............ Malam tu nak tidur gigih la google sana sini cari info... 

Ce kome klik SINI, SINI, SINI, Nak tau berapa lama tempoh masa berpantang untuk kes Keguguran ni ce baca SINI Nak resepi sepanjang berpantang? Meh singgah blog SINI, SINI, SINI, SINI

Ok udah baca semua ni terus rasa bersalah dan berdosa pada diri sendiri.... Barulah terhegeh-hegeh nak berpantang, call yong kat kampung tanya leh makan ikan pe berpantang ni... Haaa baru nak call tanya ek hehehe...

Kat opis kan econ tahap sejuk kaki rasa nak buat unggun api je, ececeh terus pakai stokin udah rupa macam orang jepun pulak ye sesuai gitu dengan selipar jepun....




Tapi idak le aku ini 100 % ikut pantang macam bersalin tu, takat mana yang aku mampu nak buat macam pakai stokin (kat opis je kat rumah idak le sempat) pakai korset, sapu lotion mustajab dan makan jamu mak dara gold untuk repair kerosakan dalaman hehehe.... Tungku baru terhegeh-hegeh nak pinjam dengan Ilah.... 

Serius kat rumah aku tido pun pakai econ yelah tido beramai-ramai lagi pulak sekarang ni musim panas kan....

Insya-Allah akan jaga makan dan ehem² pun kena pantang juga ye....

suka bau ni sedap! Klik SINI

apa bagusnya JMD Gold ni? Klik SINI

Oklah habis dah share ilmu, resepi bagai kan... Meh layan apa kite masak semalam... Pagi² datang opis sarapan minum milo dengan biskut. Tengah hari ikut nanad dan jilah pi Sri Teja Food court Presint 9 makan ayam bakar dan sup sayur (carrot & saleri).

Singgah pasar Presint 8 si nanad mengidam nak makan mangga muda katanya... Alang² dah sampai pasar kan beli ulam pegaga, lobak putih dan ikan bilis sikit... Pastu ternampak kios jual jamu dll tu kan terus beli Losyen Mustajab...

Kecik nar nilai RM50 dalam beberapa jam habis dah dibelanjakan hahaha... Balik kerja singgah kedai runcit pi beli ikan cencaru 3 ekor buat lauk....

Ikan Cencaru Bakar ala² Magic Pan & Sambal Kicap

Ohhoo aku cuma makan ikan bakar je cicahnya sambal kicap aku buat khas untuk kandaku tapi xcukup sifat... selalunya aku akan taruk buah tomato, asam limau dan cili padi potong tapi semalam malas nak turun balik jadi apa yang ada jelah ek...

 Kerabu Pegaga


Kerabu ni campak² je memang senang baitu dan sedap... tapi letih la nak kunyah hahaha... Ni hasil resepi encik google la kasi wahhhh jakun jap..... 

Bahan²nya :

Pegaga secukupnya (dipotong ikut kesukaan anda)

1 sudu teh lada hitam

1 ulas bawang putih * (hiris nipis dan goreng) 
1 inci halia muda * (hiris nipis dan goreng) 
50 gram ikan bilis * (goreng) 

Cara²:

Goreng ikan bilis, bawang putih dan halia. Tumbuk kasar lada hitam dan gaulkan semua bahan
Siap… boleh makan bersama dengan nasi yang masih panas. 

 Stok

                                 bawang putih * (hiris nipis dan goreng) 
halia muda * (hiris nipis dan goreng) 
ikan bilis * (goreng) 

                                                          lada hitam

Gigih petang semalam kupas halia, bawang putih... mayang halus dan goreng (api perlahan) kang hangit xsedap rasanya... goreng ikan bilis dan campur jek 1 bekas nak makan ambik je pastu taburkan lada hitam tu.... pehhh comfirm angin kuar atas bawah hehehe....

Sup Suuhun, Kentang & Telur

Bahan²nya :

1 ulas bawang putih * (hiris nipis) 
1 ulas bawang merah * (hiris nipis)
1 biji ubi kentang

1 sudu makan minyak masak
suuhun & pucuk (rendam bagi lembut)
 biji telur ayam 

perencah maggi cukup rasa


               
Cara²:

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan ubi kentang dan kacau rata. Masukkan air secukupnya. Masak hingga kentang empuk.

Masukkan suuhun dan pucuk biar seketika. Masukkan prencah maggi cukup rasa dan pecahkan telur satu persatu. Kecilkan api dan masak hingga telur mengeras. Kacau perlahan-lahan. 

Siap! (Kalau nak lagi sedap leh taruk serbuk lada hitam sikit, hirisan daun bawang/sup dan tabur bawang goreng)



Ni pulak sup untuk 1 famili makan, pening ngak mikir nak masak pe untuk deme sekalian ni... nampak ubi kentang pun ada sebiji je jadilah buat rencah kan.... maka jadilah sup suuhun pucuk, kentang dan telur...


Koleksi menu bergambar...






sumber foto : klik SINI






Sumber foto : klik SINI




No comments :