CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Monday, December 22, 2014

Moh Balik Kampung!


Assalamualaikum....

~27hb November 2014 (Khamis)

Mulanya tarikh ni sepatutnya ada retreat TW kat Cherating tapi Bahagian Kewangan x benarkan buat fail meja kat luar aka nak berfamili day la bhs halusnya hahaha...

Sebab xjadi kanda ajak balik kampung (Perak) siap soh ambik cuti Khamis dan Jumaat gitu... leh lak last minute tu google cari hotel nak pi Cameron Highlands yaahoooo.....

Cuti sekolah hotel harga xingat dunia double triple ko.... tapi sebab nak kasi happy kat anak2 daku gagahi jua call tiap 1 hotel survey harga....



 enjin panas berasap kome
 braket ek namanya

Tapi pepagi hari otw nak pi sekali kete buat hal lepas makan nasi goreng (sempat lagi tu goreng nasi sebab nasi banyak lebih) kami terus pi bengkel kat Kajang nasibb baikkk bengkel dah buka terus la ganti benda alah yang rosak tu...apa namanya braket haaa yelah kot...

Tunggu la 1 jam depa settlekan.... Rasanya pukul 10 lebih baru kami gerak....

Sampai rnr Tapah dalam pukul 1 tengah hari gitu terus la makan nasi lapor kot.... dah kenyang kami meneruskan perjalanan menuju Cameron Highlands yeyeye....

Pertengahan jalan tetiba hujan turun makin lama makin lebat....risau juga sebab masa mendaki dalam keadaan hujan sangat la mencabar... ada tanah runtuh, limpahan air hujan yang turun laju dari lereng² bukit dan ada juga pokok tumbang...

Hampir pukul 3 petang barulah kami sampai dan check in Hotel Snooze Brinchang.... hotel ni agak tersorok sikit so landmarknya adalah Star Regency Hotel di belah kiri kita dan kedudukan hotel Snooze ni di penghujung deretan bangunan kedai yang baru dibangunkan tu... (belah kanan kita)



hotel baru
bilik ni keluasannya kecik je
parking berbayar ok rm10 per entry (sehari)


budak² teruja tido hotel kekeke....

Dah sampai lapar balik tapi malas nak keluar jadi makan jelah bekal nasi goreng pagi tadi hehehe.... budak² soh tidur xmau lak depa tengok tv la layan citer kartun ibu dan ayah tidur zzzzzzzzzz... ayah perli² ibu katanya bayar hotel mahal² semata-mata nak tidur je chehhh bior la hehehe....

Pukul 5 lebih dah rasa bosan terkurung dalam bilik ajak kandaku pi pasar malam brinchang leh lak dia xmau bangun huh! ini mendatangkan amukan..... terus ajak 2F turun kami berjalan bertiga je ggrrrrr....

Wahh bukan main membeli belah.... beli buah strawberi, sayur-sayuran dll tetiba kandaku call tanya kat mana... ehhh tadi cakap nak tido akhirnya turun juga wuekk hehehe.... sambung lagi jenjalan sekitar pasar malam tu... beli nasi goreng, udang galah celup tepung, beli jagung rebus dan bakar dll


kuar lagi pukul 9.00 malam
angin malam yang sejuk jadi terpaksa beli sweater untuk Farisya
asparagus nanad kirim (rosak jadi kempunan dia sob..sob..sob..)


~28hb November 2014 (Jumaat)

Pukul 8 lebih kami check-out sebab kandaku nak pi kedai potong area Ipoh... katanya nak carik duit la duit habis hahaha yolah tu...


Merata kedai potong kami terjah dapat la barang yang di idamkan so teruskan perjalanan balik kampung pulak... Sang lelaki pi solat Jumaat kami tunggu kat rumah... mak dah berkampung kat rumah adiknya jadi xde sesapa pun kat rumah.... bertambah bosan bila tv pun rosak alahai....

Pukul 3 Yong datang rumah mak ajak pi bendang ambik kek yang daku tempah dan depa terus pi Teluk Intan nak tengok kazen nikah tapi daku keletihan malas nak ikut jadi 2F je ikut yong dengan kakak....


kek sedap!

~29hb November 2014 (Sabtu)

kakak dan adik bongsu
my familia with penantin

Niat datang makan je kan jadinya lepas pengantin bersanding kami blah balik kekeke... alah kazen² daku tu pun bukannya tolong buat kerja pun buat² bizi usung kamera sana sini haisshh sabor jelah padahal ada dah jurukamera... yang bizi kazen lelaki la angkat² pinggan dll

Tapi sentap juga la bila paksu sound masa nak balik... leh lak dia cakap 'ehh datang makan je' hahaha ado den kisah! alah kalau mak buat kenduri kazen² ku sekalian datang makan je pun so xpelah kami balas gitu kan... 

Penat dah dulu kekecik sebab x de kenderaan sendiri terpaksa tumpang pak sedara balik kampung jadi tiap kali kenduri kendara kedrat kami nilah nolong... Yong pun buat peragai sama hahaha tapi dia kena stay lama sebab Nyah otw dia naek bas dr KL... So semua adik beradikku datang ado masa kenduri kazenku yang bongsu ni cuma cik ndek je x leh nak datang sebab dia main kompang kenduri kawen...



Sempat lagi usha kedai potong area Teluk Intan pulak... xde jumpa barang yang dihajati so terus balik.... Oleh kerna bosan tahap gaban kandaku nekad ajak balik Putrajaya petang tu juga sebab kalau stay pun tv xde nak mancing joran Yop ilangkan so dia bosan....

Sampai rumah mak rehat² jap kemas kain baju terus balik.... Ikut jalan lama singgah bidor teringin nak makan buah limau bali...hermm ambik ko sebiji rm18!

limau bali Bidor

Meneruskan perjalanan sampai Sungkai pi jumpa kawan kandaku yang kerja Perhilitan tu katanya dia ada memburu rusa liar (kekadang dia memburu rusa sebab nak kasi harimau makan... kena ajar juga makan daging lain asyik ayam je....) so ada lebih dia offer la kengkawan yang minat tapi harga x ingat mahal ko sekilo rm70 gullppsss.... 

Tapi guna sistem barter hahaha tukar dengan lampu kereta (bebudak main kete ni memang kegilaan depa buat kete cecantik termasuk le kandaku haisshhh...) tapi kawannya kena tambah duit la sebab lampu tu lagi mahal dari harga rusa hehehe...

Ok² settle dah citer ni lama doq peram sebab mood MALAS hehehe...

  

1 comment :

εïзmummyHazaεïз said...

bestnye CH. Kite pi last 2 wk. Pi hari jek Yatie..