CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Tuesday, September 29, 2015

Kelahiran yang di nanti~ anak ke-3

Assalamualaikum....


Hai semua.... siapa sangka kan anakku yang tersayang ni xmau kuar hukhukhuk... overdue kome! Tapi kalau fikir sudut yang +ve cantik kan perancangan Allah S.W.T tu sebab daku boleh berpuasa sehingga ke saat akhirnya... walaupun hakikatnya kene ganti banyak tapi xdelah sampai sebulan kan...

Kuat semangat anakku ni nak sambut puasa malam lepas berbuka bukan main dia nendang² perut ibu kenyang ekk hehehe... setakat ni lom ponteng lagi puasa al-hamdulillah...

Ok meh kite citer pasai detik² bersejarah akan kelahiran yang di nanti² oleh ibu, ayah, abang dan kakak sekalian ek...



~23hb Jun 2015 (Selasa)


Harini daku ambik cuti rehat kandaku yang suruh katanya leh la daku rerehatkan diri kat rumah... petang tu sempat lagi kandaku bawa jenjalan pi bazar ramadhan kat Taman Mesra, Kajang...


~24hb Jun 2015 (Rabu)


Dalam pukul 9 pagi gitu daku pi Hopital Putrajaya sesiap bawak beg baby dan diri sendiri sebab comfirm la warded xkan la nak bior baby lelama dalam perut ni kan...

Daftar kat kaunter pendaftaran ding dong ding dong ambik sample urin, tekanan darah dan misi soh baring buat ctg... katanya ikut graf dah ada contraction sikit... check bukaan jalan dah 2 cm... 

Kecoh juga bila misi dengan doktor ckp kenapa xde surat refer dari doktor KK Presint 18? kenapa overdue 8 hari biasanya 7 hari je sebab risau baby dah berak dalam perut katanya risiko baby leh lemas... ehh mana le kite tau kome sesama kome le xselaraskan...

Pukul 11 pagi gitu jalan le pelan2 naik wad...tapi masa ni katil penuh jadinya tunggu le sementara nak dapat katil... xlama pun tunggu akhirnya dpt katil no. 26 giler sempit 1 bilik share 5 katil sepatutnya 4 katil je... katanya hospital tengah buat renovation untuk wad bersalin tu yang penuh sesak tu...

Masa ni dah mula rasa contraction beria daku ni catat kekerapan sakitnya...tapi sendiri xfaham hahaha... sesambil layan sakit tu daku tawaf la keliling wad... yelah kalau banyak jalan orang kata cepat la bukaan tu full...

Sakit beria dah rasa tapi lepas maghrib check jalan still 2 cm adoiii frust gile rasa sebab kite ingat sakit tu dh kuat dan kerap kan... buat ctg pastu pukul 11 lebih lelap le mata nk tidur kan alih2 rasa kuar air... cecepat bangun dan tukar suar dalam (sebab pakai suar dalam versi travel tu nampak la air bertakung + ada show lendir2 sikit)... daku bagitau misi rasanya macam air ketuban leaking ni... tapi mosi x percaya katanya kalau ketuban pecah kena ada bunyi "pop" gitu..

Pukul 12.30 doktor soh pi check bukaan lg masa ni katanya dah 2.5 ke 3 cm pastu masa dia seluk tu ambik ko kuar air... ehh2 betoi la ni leaking air ketuban terus doktor soh labor room stanby depa nak daku turun... rasa ehh nk bersalin dah ke? kata 4 cm baru turun acaner ni?


~25hb Jun 2015 (Khamis)

Misi siapkan dokumen bagai dan daku depa hantor ke labor room guna welchair... siap misi wish selamat bersalin bagai daku pun di suruhnya call asben... ehh betoi ke nak bersalin dah ni?? blurrr hahaha..

Masuk labor room siap tuko baju pastu misi doq pasang ubat gesaan untuk buka jalan, masukkan air, pasang ctg dengan keadaan mengiring ke kanan sambil pegang corong gas kununnya boleh sedut kurangkan sakit...

Doktor check jalan tapi still 2.5 ke 3 cm x berubah... air ketuban dah kuar ni membuak-buak daku takut misi marah daku bgtau la air kuar banyak ni tapi depa kata xpe puan nanti kami tukarkan lapik yea...

Pukul 4 pagi pakar bius datang untuk cucuk epidural... yea kalini daku setuju ambik epidural untuk kurangkan rasa sakit sebab nampak gayanya jalan lambat buka...

Pukul 5.30 pagi doktor datang check jalan sekali lagi tapi result still x berubah 3 cm juga... graf bacaan ctg jantung baby pun xcantik doktor cakap terpaksa emergency czer gini sebab baby dah letih....

6.00 pagi masuk OT dah baby selamat kuar tingkap jam 6.20 pagi... sedih ko dengar sayup2 suara baby nangis... daku pun nitik air mata sekali... bila doktor tunjuk dan soh bagitau jantina anak daku pun tengok le yeyeye girl lagi hehehe...

Settle semua pukul 7.30 pagi baru naik wad, kandaku dah qamatkan baby dan kami naik wad... kandaku balik rumah uruskan uri dan nak tidur katanya... letih sepagian nunggu daku kat labor room...

Daku xleh bangun pening sangat makan pun xleh peluh2 rasa nak pitam bila cuba duduk... 12 tengah hari dah mula rasa sakit ngilu2 doq telan ubat tahan sakit...

Kuar darah beku seketul besar jugalah dan 3x bocor yelah guna pad hospital bukannya ok gerak sikit sana sini bocor lah... pukul 7 malam daku gagahkan diri pi toilet dan pakai pad sendiri...

Pukul 6 lebih daku lapar baru berani makan sebelum tu takut muntah sebab xleh bangun dan pening teruk... kesan bius 1 badan rasa gatal terutamanya muka... dah le daku xberani mandi rasa eiiii macam kotor sangat le diri ini hehehe..

Baby ok berak kencing pun ok tapi tulah meragam xmau tidur yelah suasana baru dia xselesa terkejut tu...


~26hb Jun 2015 (Jumaat)

Ok harini ada check up dengan doktor pakar kanak2 dan doktor reftologi sebab kaki baby bengkok ke dalam dan doktor buatkan kasut khas untuk betulkan... baby ni kene urut dan sebab masih lembut senang nak betulkan gitulah doktor cakap... kuning pun dah mula kelihatan herrmmm...

Daku kene pindah sebab wad penuh jadinya terpaksa la lagipun esok dah boleh discharge... doq la tempat ruang menunggu dan tempat nonton tv... sungguh la sempit depa sumbat 3 katil dan xde privasi sebab tingkap kaca xde tirai jadinya orang lalu lalang asyik la nengok2 kite tengah buat apa...

Doktor cakap luka czer ok so sila jaga pemakanan katanya... esok ibu dah boleh discharge yepiii tapi baby lom tau leh balik ke x tunggu doktor pakar kanak2 datang esok katanya...


27hb Jun 2015 (Sabtu)

Pukul 10 pagi doktor pakar kanak datang ambik sample darah baby nak check kuning dan resultnya bacaan darah 220 huwaaaa...

Pukul 1.30 tengah hari misi antar baby warded NICU dah la pampers habis susu xperah lagi tunggu kandaku datang settle kan hal discharge akan diriku ini lambat sangat stress nunggu pukul 3 baru dia sampai huh!

Singgah NICU antarkan wet tissue dengan pampers pastu balik rumah sebab xleh nak tengok baby sebab bukan waktu melawat... bayangkan dari pukul 1.30 tu sampai 6 petang dia xmenyusu (mesti misi kasi susu segar kot huhuhu sebab daku xbekalkan susu ebm)

Balik rumah pump susu dapat la 3 oz yelah hari ke-3 bersalin mana maunya nak dapat susu banyak kan... lepas asar terus pi NICU tengok2 dia tengah nanges sakan... naluri seorang ibu tengok anak doq bawah lampu nanges2 mau x sedih... ambik susukan dia.. masa tu dah melecet dah tapi pelan2 ku sua kan juga sebab anak kelaparan kan...

Misi soh stanby baby akan di transfer ke Pusat Bersalin Berisiko Rendah Presint 8... kat sini ibu dan anak leh doq sekali... kalau kat NICU ni kita hanya boleh hantar susu perahan je tu pun masa melawat jelah...

Balik rumah semula pukul 9.30 malam pi semula NICU...tengok baby meraung2 kelaparan lagi daku pi ambik dan susukan... tunggu depa nak settlekan hal nak pi Presint 8 bukan main lama sebab tunggu ambulan x free lagi...

Pukul 11 lebih baru ambulan free... merasalah daku naik ambulan hehehe... sampai Presint 8 dekat pukul 12 terus naik tingkat 1 rumah no. 5 dapat sorang 1 bilik sungguh privasi dan rasa selesa sangat macam suasana kat rumah... (1 rumah ada 3 bilik macam kuarters gov juga tapi depa buat hospital bersalin kekdahnya...)


28hb Jun 2015 (Ahad)

2 malam kat sini pastu discharge.. puting memang teruk melecet sampaikan daku bernazar kalau baby dapat menyusu macam biasa daku akan puasa sehari... 

Nanges2 kot nak menyusukan sebab sakit... sampaikan ada misi datang tengok dan ajarkan cara lekapan yang betul... isunya bukan xtau camne nak menyusukan tapi mybe baby kena kuning ni jenis xsabar dan lapar manjang mulut xbuka beso terus ngap.. daku pump pun sakit kome sebab puting dah melecet hukhukhuk...


29hb Jun 2015 (Isnin)
Akhirnya pukul 2 lebih baby leh discharge yeyeye... Hari ahad tu baby xtidur bawah lampu dah result memang turun tapi doktor nak tengok kalau tutup lampu result akan naik semula or turun gitu... memang naik sikit la tapi doktor soh continue check up klinik kesihatan lak...

Ni bacaan darah masa check up kat KKP18


1/7 (8 hari) : ambik darah result 199

3/7 (10 hari) : ambik darah result 201

6/7 (12 hari) : ambik darah result 142

Daku bernazar lagi kalau kuning anakku sembuh/hilang pada hari ke 12 tu daku akan puasa sehari... demimu anak ibu buat apa saja asalkan ko sembuh... mandi air rendaman agar2... mandi dengan bilasan air cap badak, suapkan sikit air gula batu... tapi sebenarnya kerapkan menyusu ubat paling mujarab...

Sejam sekali menyusu badan memang rasa letih tambah pulak selang sehari repeat ambik darah... cian baby...

Oklah penat dah taip... perisian blogger ni pulak asyik hang satu hal nak kena delete pastu instal semula ... ok tu je nak cite panjannnnnggg sangat kannn...

Hutang puasa banyak ni + puasa nazar nak kene settle... semoga diberikan kesihatan yang baik dapat le ganti puasa tu pelan2... amin

  

No comments :