CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Wednesday, November 2, 2016

citer rumah PR1MA @ Tapah setelah 2 bulan berlalu hehehe...

Assalamualaikum...

~ 19hb Oktober 2016 (Rabu)

Setelah sekian lama menyepi.. hampir 2 bulan xde khabar berita akhirnya dapat email daripada Pr1ma soh update berkenaan status pinjaman lulus ke x? nak teruskan or nak tolak..




 email pr1ma...
 daku reply balik 19.10.2016...
  maklum balas pr1ma...


Mula² dapat email pr1ma depa salah projek... ada ke nama daku depa letak kat projek pr1ma @ Sg Petani.. nasib baik depa betulkan semula.. cuak kita ok!

Yelah daku tertanya² apa la status projek ni senyap je.. bila dapat email tu lega sikit rasa.. pastu sesapa yang nak apply government loan tak tertakluk dengan notis 14 hari tu pehhh double legaaaaaaa...

Gigih daku buka fb pr1ma homes dan cari kat album gambar masa pemilihan unit rumah @ bidor aritu.. sesapa yang komen dan kata depa dapat tu daku pm sorang² tanya ada x panel peguam pr1ma call untuk sign snp.. rezeki juga ada yang respon walaupun salah projek hahaha... 

 sekali ko dia dpt projek pr1ma @ kemunting daaa..
baik hati beliau share maklumat detail gitu..


~ 1hb November 2016 (Selasa)

Senyap lagi.... tiba²Jam 4 petang semalam dapat call dari panel peguam pr1ma katanya depa tengah prepare dokumen snp untuk daku mai sign.. daku ambik kesempatan tanya boleh tak nak masukkan nama asben dalam snp tu? depa kata ok boleh.. terus kasi nama dan no. ic... bila nak tanya detail lagi katanya xpe next time dia akan call semula bagitau dokumen apa nak bawak.. ehhh².. dia soh tunggu call je katanya kalau x next week minggu berikutnya lah depa call soh mai..

Sampaikan nama firma pun daku x sempat nak tanya.. camne dapat tau ni? daku google je no. telefon opis tu kuar nama law firm ni hahaha...

nama firma guaman panel pr1ma

Ok hasil kegigihan pi pm sesorang yang komen kat fb prima homes tu dapat la sorang lagi kenalan baru yang dapat beli unit teres double storey sebab dia datang hari ke-2 iaitu ahad katanya single storey habis sudah...

Beliau ni MO kat Hospital Rompin.. tapi apa yang dia bagitau x sama macam si Deja Linda atas tu.. daku comfius ok.. sebenarnya pr1ma cover utk snp or kita kena sendiri bayar?? apa yang daku faham katanya buka fail kena rm500 pastu balance kene bayar lagi sebelum submit untuk apply loan...

apa maksudnya ni?

Kefahaman daku sebagai pembeli memang kita kena bayar lawyer fees untuk sign SNP dan sign submit LOAN.. 2 invois berbeza dan lawyer yang berbeza.. kalau kita nak lawyer SNP buatkan untuk LOAN pun boleh juga or untuk loan kita cari lawyer lain...

Ok di sini daku kene bayar untuk buka fail yang lelain pr1ma ke yang bayar?? Ke atau daku salah faham? ahahaha... pening arrrrr...  *TERTAKLUK KEPADA TERMA DAN SYARAT



Kalau ikut apa beliau citer macam peguam ni nak buat dua² sekali.. SNP dan submit loan... sebab siap soh bawak duit segala ni..




xpuas hati kome tanya ajen insuran pulak.. pun macam blur juga haisshhh...


See ex bos pening dgn ex staff nya hahaha... ohoo dulu daku pernah kerja law firm buat conveyancing sempat kerja 3 tahun sebelum dapat keje gomen ni..


Kesimpulannya di sini untuk rumah harga rm163k ni invois untuk lawyer SNP dalam anggaran 4k dan untuk LOAN pun sama dalam anggaran 4.+k gitu bergantung pada kelulusan loan yang kita dapat nanti.. pehh kalau betul pr1ma x cover fee untuk SNP memang nanges la sebab kene stanby hampir 9k untuk settle invois..

Kalau katanya buka fail rm500 je daku ok lagi sebab reramai kengkawan opis ni deme dah sign SNP rumah PPA1M rate gitu je lawyer deme charge.. xpe² toksah pening tunggu jelah lawyer call tanya hehabis senang puas hati... maybe x sama lawyer jadinya lain² maklumatnya gituuuuu....

So kita tunggu next step.. sekarang tengah usahakan untuk dapat surat pengesahan majikan sebab kalau baca kawan yang dapat pr1ma @ kemunting tu dia xbayar apa² pun dan hanya bawak surat pengesahan majikan je untuk sign SNP huhu...



 :: UPDATE 10hb NOVEMBER 2016 (KHAMIS) ::

 gigih ko edit video pastu share kikiki
pantas beliau share info lepas sign s&p lelaju wassup kita :)
 confius mak 1.1.2016 ke 1.1.2017?

untung la sesapa beli rumah tahun depan dapat pengecualian cukai katanya.. harap² proses s&p nak pi proses apply loan tu makan masa sikit hahaha mak teringin juga nak rasa dapat diskaun kikiki...



video



No comments :