CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Monday, September 18, 2017

Episod duka buat MIL


Assalamualaikum...

Hari ni tetiba rasa nak bercerita sikit.. lama dah dalam draft xde mood nak mengarang.. kisahnya mil ni ada penyakit kencing manis, darah tinggi pakej sekali gout.. tapi nampaknya goutnya makin teruk sebab semua sendi² di jari tangan dan kaki dan membentuk benjol².. benjolan tu ada putih² sampai waktu dia akan jadi bengkak dan bernanah.. mil cakap waktu ni 1 badan dia akan sakit.. panas dan demam lah katanya.. seolah² mencucuk-cucuk gitu...

1 je habit xberapa baik mil bila benjolan tu bengkak dia nak cucuk kuarkan nanah tu.. katanya baru lega.. tapi biasanya bila kita buat sendiri kadang² boleh kena jangkitan kuman kan..

ni contohnya.. kome google le baca ek


~5hb Februari 2017 (Ahad)

Kisah bermula... sil@ateh mengadu kaki mil dah mula bengkak.. mil cucuk sendiri dan melarat demam² sakit badan bagai.. ayah call ateh mintak bawakkan ke klinik sebab mak nangis² menahan sakit.. rupa²nya bengkak tu dah bernanah.. so pi klinik cuci lah... ateh nak bawak pi Hospital mil pulak xmau takut beliau dengar hospital..


~23hb Februari 2017 (Khamis)

Ingatkan luka aritu sembuh rupa² melarat sebab kena jangkitan kuman.. makin bengkak sebab mil citer kalau jalan sikit meleleh nanah keluar.. tapi mil diamkan je xmau pi klinik or hospital...

ibu jari bengkak dan bernanah

biasanya pesakit gout ni sampai waktu akan bengkak dan ada kristal putih macam lemak daging la gitu.. (pernah tengok lemak daging lembu yang putih² haaa macam tu ibaratnya.. tp putih² ni lebih lembik macam nanah dan jerawat la.. payah pulak nak terangkan hahaha...)

masa ateh share dalam grup wassup luka dah melarat jadi bengkak yang kronik.. pastu mil xmau pi klinik gaduh² la dema anak beranak hahaha.. bila anak bongsunya call dan pujuk² barulah dia setuju nak pi klinik..

stress sakit tu tekanan darah naek tinggi

Akhirnya... menyerah kalah bila dah dipujuk²... pukul 4 petang gitu bawak mil bila pi klinik kesihatan Masjid Tanah tekanan darah tinggi mendadak, bacaan gula pun tinggi.. bila check part ibu jari tu (scan) doktor kata kuman tu dah makan tulang so kena refer Hospital Melaka untuk tindakan lanjut..

Naiklah ambulan neno..neno..neno.... kesian kat ateh tunggu mil lama giler untuk dapatkan keputusan warded ke tak.. membawak ke pagi kot tunggu.. 


~24hb Februari 2017 (Jumaat)

Namun begitu resultnya amatlah mendukacitakan ibu jari kaki mil x dapat nak diselamatkan.. terpaksa juga potong.. malam tu dah start puasa sebab sok pagi masuk ot untuk buang ibu jari kaki :(


~25hb Februari 2017 (Sabtu)


gullppsss
Ateh peneman mak kat hospital

Harini kami semua pepagi tu bergerak ke Hospital Melaka sebab mil operation pagi.. Masa sampai mil dah siap dah dipindahkan ke wad.. ipar yang bongsu balik Masjid Tanah amil fil dulu..  daku ingatkan nak balik Masjid Tanah tidur sana tapi apakan daya kandaku ni banyak sangat agendanya.. lepas melawat mil dan tinggalkan kerusi roda untuk kegunaan mil kami pun beransur balik Putrajaya..

Yong Ah Kow @ Rosmah binti Abdullah

Jari ni fil nak bawak balik untuk disemadikan... lupa pulak berapa lama mil warded pastu dapat balik rumah.. ateh ambik keputusan cuti tanpa gaji sebulan sebab nak bawak mil pi klinik cuci luka..


~11hb Mac 2017 (Sabtu)

Ni ateh share gambar nampak mil dah ok sikit.. rutin macam biasa setiap hari pi klinik cuci luka.. cuma part soh makan tu yang payah nooo.. sampai gula drop pun iye.. jadi hypo..

hari² pi klinik cuci luka..

~17hb Mac 2017 (Jumaat)

luka pun dah mula katup kulitnya..

~26hb Mac 2017 (Ahad)

Sabtu malam mil/fil sampai kat umah kami.. ateh nak kerja katanya jadi kenalah kami adik beradik gilir² menjaga.. depa yang lelaki ni entah la berkeras xmau kasi ateh duit padahal ateh sanggup cuti tanpa gaji dan akhirnya berenti kerja nak jaga mil..

Alasan deme ateh asik ulang alik rumah sewanya kat Melaka sana.. ayah pulak asyik mengadu letih sebab dia yang kena uruskan mil sesorang sebab ateh dah macam biskut kejap ado kejap xdo huhuhu...

Daku penat dah kasi nasihat kat kandaku.. rasa curiga dia melampau² sangat.. katanya ateh xjujur bila dapat duit dia bukannya nak jaga mak menghabiskan duit ulang alik Melaka >Masjid Tanah>Melaka..

Bayangkan tahap gitu sekali.. adiknya yang bongsu pun gitu juga herrmmm.. bila masukkan duit xtetap kekadang ateh mengadu macam mana nak hidup kalau adik-beradik x masukkan duit untuk perbelanjaan pi ulang alik klinik dan beli keperluan dan makan mak.. dia sendiri xde duit sebab dah berenti kerja..

Ateh ulang alik tu sebab dia still nak kerja lepas ni.. kawan serumah dia yang payung di selama dia berenti kerja.. kalau keluar dari umah sewa tu kang nak cari rumah payah katanya.. TAPI tanggapan adik-beradik berlawanan pulak.. dema nak ateh duduk 24 jam jaga mak bukan serahkan kat ayah untuk jaga.. 

Pasal duit belanja pulak.. biasanya kami akan balik weekend (tu pun pagi ahad petang dah balik semula Putrajaya sebabnya kandaku hari sabtulah dapat kerja jauh sampai ke kepong la klang la sebabnya weekday pukul 12 tengah hari dia kena ambik Farisya balik sekolah jadinya dia dapat pi dekat² jelah untuk cari barang sparepart kereta untuk niaga...) menjenguk mil/fil dan biasanya kandaku akan kasi duit blanja direct ke tangan mil/fil.. ateh xmau macam tu dia nak semua adik-beradik kasi tetap sekian hb dan direct ke dia supaya senang dia uruskan perbelanjaan semua tapi nan hadoo..

Part penjagaan mil memang tip top.. mil cakap kalau cebok berak macam baby dibuatnya cuci bersih².. sebab mil xleh jalan memang siang malam pakai pampers.. rumah bersih selesa sebab ateh ni sejenis pembersih orangnya.. suka ubah² kedudukan perabut la dll hahaha... masak lagi kasi mil makan walaupunnnnnnnnn mil ni cerewet juga makannya..

hah! panjang berjela kome!...


baju hitam ni adik ipar yang bongsu
 (kerja HUKM bahagian makmal dan wifenya kerja nurse kat Prince Court Medical Centre)


Oleh sebab ahad klinik kesihatan tutup kami panggil la adik bongsu dan wifenya tolong cucikan luka mak.. kome tau x mil kena hypo dah merepek meraban dia xsedarkan diri pastu cakap pelat² xfaham daku.. jadi pulak lepas adik ipar cuci kakinya.. deme pun dah balik rumah waktu tu.. mil masuk bilik tidur pastu hypo... 

Tanda² nak jadi hypo ni jenis suka nak tidur je tu bahaya tu takut xsedar kena hypo... boleh stroke ok kalau xcepat² sedarkan deme dan kena stanby air manis or gula².. 1st time kot tgk mau x mengelupur teman.. 

Daku ni kepenatan menguruskan mil seharian.. masak lagi bagai tiba² mil hypo kandaku marah² katanya xkasi mil makan buah yang dia belikan.. leleh air mata teman huwaaa.. sensetip kita ok... mula daku pun merepek-repek sama sebab dia lepaskan tanggungjawap tu untuk daku handle sesorang mana aci! bila mak dia hypo kita juga disalahkannya... T_____T

Kena tazkirah seliang dua hahaha baru la ambik tanggungjawab sama²... daku cakap "jangan tanya tepi pintu 'mak dah makan ubat? pastu blah..." ambik ubat tu duduk kasi mak makan haa baru betul...


~27hb Mac 2017 (Isnin)

Harini patutnya kandaku bawak mil turun bawah pi klinik kesihatan tapi entah kebizian apakah yang melanda jadinya dia mintak adiknya datang tolong cucikan luka.. gigih adiknya datang lepas kerja untuk berkhidmat kepada bonda tercinta..

semua barang ni dia beli dan bawak
luka aritu ok dah tapi muncul pulak luka baru adoiii...

Gusar gelisah semua adik beradik sebab muncul pulak luka baru.. yang si ateh pun susah hati.. dia semacam xpercaya pulak kat adik² untuk jaga mak sebaik dia.. hadoii tekanan juga teman bila ditengah² ni herrmmm...

Rutin teman pepagi buta masakkan bubur dan masak sesiap nasi dan lauk untuk fil makan.. yelah fil yang kena jaga mil sebab kandaku kejap kang pi ambik anak kang petang dah pi kerja.. daku balik pukul 6 baru sampai umah sebab naik bas kan..

Pepagi hari kandaku akan bawak pi cuci luka kat klinik kesihatan bawah rumah ni.. mil pun doq puji² cakap bagus dressar tu cuci lama dan bersih gitu.. dia selesa la.. kandaku mintak refer ke Hospital Putrajaya tapi doktor klinik kesihatan Presint 14 ni cakap kena ada surat refer (sejarah) dari Hospital Melaka.. kenapa sampai kena potong bla..bla..bla...

Tapi yang merumitkan keadaan tu surat refer hospital tu ateh terbagi sekali dalam borang permohonan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat.. maka perang² la lagi dalam wassup hahaha...

Hari kerja daku xdelah uruskan mil sangat sebab fil la yang cebokkan dan bagi ubat/makan segalalah.. dasar menantu hantu kan.. daku capek hukhukhuk... nasib baik malam xyah masak sebab pagi dah masak hehehe..



~2hb April 2017 (Ahad)

Biasanya sabtu ahad memang kena panggil adik ipar la tolong cucikan luka sebab klinik kesihatan hari kerja je..


Kiranya seminggu dah la mil/fil doq dengan kami.. ateh soh hantar balik kampung katanya nanti Pejabat Kebajikan Masyarakat nak datang rumah interview mak.. jadinya kandaku pun hantar mak ayahnya balik...


~7hb April 2017 (Jumaat)

mil naik ambulan

Dapat wassup bagitau mak hypo kronik.. gula dalam badan drop gila² sampaikan mil muntah dan badannya lemah.. makan langsung xmau.. sesuap dua je mana la nak ada tenaga kan..

Ateh call ambulan la sebab dia pun xtau nak buat apa.. kembalilah rutin ulang alik ke Hospital untuk menziarah mil.. Lupa berapa hari mil kena tahan kat Hospital Alor Gajah sebab luka ke-2 tu merebak juga.. scan katanya akan kena potong juga jari kelingking tu.. tapi tunggu doktor pakar dari Hospital Melaka sebab depa kekurangan doktor pakar..

Tu yang ateh bising baik transfer Hospital Melaka je sebab duduk wad tapi xleh buat apa..


~8hb April 2017 (Sabtu)

tudung hijo tu 2nd wife abang wan 😶

~9hb April 2017 (Ahad)

demam panas ateh cakap

~10hb April 2017 (Isnin)

tengok tangan pun bengkak

~11hb April 2017 (Selasa)


Akhirnya kena refer Hospital Melaka juga.. hasil scan al-hamdulillah xjadi potong jari kelingking ni.. doktor kasi ubat antibiotik soh makan hari² dan pesan kena cuci hari².. maka dapatlah discharge balik rumah...


~17hb April 2017 (Isnin)


Tiba² dapat gambar ni.. ehh xpi klinik dah ke cuci luka? ateh cakap mil sakit lutut xleh bangun tu terpaksa panggil pakcik senin datang rumah cucikan luka.. sekali cuci dia charge rm20 tapi ayah bayar rm30 sebab ayah cakap ada 3 tempat luka huhuhu..

cuci di rumah saja.. berbayar la..


~18hb April 2017 (Selasa)

luka baru pulak dah

Kelingking kanan (kaki yang ibu jari kena potong tu) pulak nanah gout meletop adoii.. tu ateh lak pening sebab sehari rm30 jenuh juga budget cuci kaki saja.. 


~20hb April 2017 (Khamis)

Mil demam pulak katanya.. ateh dan ayah start belajar untuk cuci kaki mil.. sebab kadang² 2 hari berturut pakcik senin x datang.. ehh kejap datang kejap x datang pulak beliau.. bagus juga jimat sikit kos cuci kaki ek huhuhu...

Maka hampir sebulan berlalu.... rutin kami adik-beradik balik jengguk mil/fil bila hujung minggu hinggalah ramadhan hampir tiba..


~21hb Mei 2017 (Ahad)

Kandaku balik kampung ambik maknya.. gilir² jaga.. ingatkan mil nak duduk umah kami rupa²nya abang ipar ambik malam tadi bawak pi umah 2nd wife kat ampang... (ohh yea kami baru dapat tau pasai ni.. alasan abang wan nak bawak pi Ampang sebab 2nd wife dia suri rumah sepenuh masa dan katanya kami adik beradik semua bekerja xde siapa nanti nak uruskan mil..)


~25hb Mei 2017 (Khamis)

Ambik fil bawak pi ampang juga buat peneman mak dan menantu barunya memandangkan abang wan ada sistem giliran 2 hari Ampang 2 hari Bukit Mahkota... abang wan pulak kerjanya outstation merata..


~28hb Mei 2017 (Ahad)

Puasa ke-2 kami berkumpul adik-beradik ipar duai berbuka sesama di Bukit Mahkota sebab mil/fil pun ada.. mak pun semakin sihat luka pun makin baik..


~31hb Mei 2017 (Rabu)


Mil/fil balik semula ke Ampang.. kami pun ada la pi berbuka sesama kat sana sesambil jenguk mil/fil..


~8hb Jun 2017 (Khamis)


Kandaku hantar mil/fil/2nd wife abang wan balik Masjid Tanah sebabnya kandaku sok pepagi nak bawa mil/fil pi Jabatan Kebajikan Masyaraakat Alor Gajah ada urusan seri paduka baginda..


~9hb Jun 2017 (Jumaat)


Kandaku update via wassup katanya mil dapat bantuan rm300 sebulan al-hamdulillah.. memula ni kenalah pi pejabat ambik nanti bulan² depa akan bank in saja.. usai urusan tu kandaku terus balik Putrajaya semula.


13hb Jun 2017 (Selasa)


Patutnya mil/fil ikut abang wan balik ampang tapi deme xmau.. katanya dah makin sihat dan fil boleh jaga sendiri kat kampung.. biasalah orang tua mana maunya lelama kat rumah anak² depa bosan macam terkurung gitu..




Hinggalah sampai raya menjelma ramadhan berlabuh mil semakin ok la al-hamdulillah... aritu balik sebelum raya haji mil dah leh masak sendiri xdelah tapau kedai je hehehe... siap ni nak soh kami alihkan pasu² bunganya sebab sekian lama bunga x terjaga rapi.. gigih uols...

Dasyat kronologi gitu huhuhu... ok habis cerita pot..pot..pet kita babaiiiiiiiiiii....

Signature - ANIM-Yatie Ahmad

Tuesday, September 5, 2017

Jenguk Rumah Contoh Pr1ma@Tapah (30.8.2017) & Raya AidilAdha

Assalamualaikum...

Hari ni tetiba rasa nak bercerita sikit.. lama dah menyepikan diri hikhikhik...


~30hb Ogos 2017 (Rabu)

Hari ni daku memang ambik cuti sebab kekununnya nak balik kampung + pakej nak pi tengok rumah contoh la... dah wassup person incharge cik iman tu 21hb Ogos 2017 gitu.. dia reply ok boleh je datang nanti wassup je dia..

Maka nunggu kandaku settle kan urusan kerja dia.. pos barang segala jadinya gerak balik kampung agak lewat.. pukul 12.30 tengah hari baru gerak pastu singgah alamanda pulak kandaku itu pi money changer ambik pulus kikiki... ada la tu client indon kot bank in duit hehehe...




Dalam perjalanan daku wassup la cik iman bagitau daku dalam perjalanan.. tapi dia xbaca wassup uols.. debor dah rasa hati ni.. bila sampai je Bidor daku call 3 x baru dia angkat.. tapi hampa uols katanya dia dapat kebenaran balik awal sebab cuti merdeka dan raya haji katanya.. daku cakap dah nak sampai takkan xboleh tengok kejap? xdapat masuk rumah tengok sekeliling pun jadi la.. cik iman cakap kunci kat sinun la bla..bla..bla.. jawapan yang menghampakan hati teman huwaaaaaaaaaaaaaa...

Dengan hati yang dukacita kami lalu la depan kawasan perumahan kami sambil snap gambo sekeping nan gegorrr huhuhu... daku lak xperasan ada miss call 2x cik iman tu call.. dah sampai Tapah daku tengok hp ada wassup apa lagi melompat bintang la kome bila dia soh datang... maka kami gigih patah balik... girang semula hati kita :)




Rupa²nya ada 1 famili pun gamaknya merayu nak tengok umah.. tu cik iman panggil daku semula.. famili tu pi umah double storey daku lak pi single storey.. cik iman tu cakap sepagian dia nunggu xde sapa datang nak tengok rumah.. daku cakap la harini kerja half day tu petang baru sampai..



sesapa nak pi tengok rumah wassup cik iman yea..

Kami pun follow la assistant cik iman tengok umah.. siap pakai topi putih kontraktor tu kikiki.. dalam website tengok rumah double storey tu siap ada perabot bagai bila tengok single storey hadoii sedih huhuhu kosong je uols...  

pintu masuk ada security
dewan, surau dan tadika
sinun rumah double storey
bulatan
peace yo.. depan pagar umah sendiri kikiki...
rumah contoh ada tanah sikit...

Dah girang gumbira dapat tengok rumah dan² tu juga hp bateri tinggal 5 percen je.. pinjam la hp kandaku tapi xleh nak beria-ria ambik gambar kang beliau bising huhuhu.. 2F la teruja belek sana sini kikiki.. kandaku pi umah sebelah ehh umah kami la tu :) tapi xleh masuk setakat masuk area parking je sebab pagar xberkunci... 


pandangan dari pintu masuk
master beadroom
bilik no. 2
bilik no. 3
toilet luar
ni rumah kami sebelah rumah contoh
 dalam 3 kaki kot belakang rumah ni

contoh gambaran 

Bila dah tengok rumah ni rasa teruja lak.. asyik mikir mana nak cekau duit ni (korek asb la yang x berapa nak ada tu) huhuhu.. nak bayar deposit air/api.. beli lampu/kipas.. grill/langsir satu rumah [sliding door 3 pintu, tingkap 3 daun (1) tingkap 2 daun (2) dan tingkap 1 daun (1)]

Walaupun kami x duduk rumah ni tapi terasa xcited sesangat kot sebab rumah pertama kali beli.. tahun depan sedu sedan la kot sebab dah start potong gaji huwaaaa...

Alang² balik kampung ni merasa la balik raya Haji... kebetulan raya kan hari Jumaat jadinya korban anjuran surau blok E Presint 14 buat hari sabtu tu yang kandaku setuju balik kampung yippiee...


~31hb Ogos 2017 (Khamis)

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!...

Hari mantai kome! tunggu yong dengan kakak dekat pukul 11 lebih baru sampai rumah mak.. daku sesorang ni kupas bebawang, halia, cili kering blendar sesiap.. tunggu yong balik sebab lengkuas dengan serai kirim dia beli... agak penat juga mengalahkan masak untuk raya puasa huhuhu... ayam pencen 3 ekor bahagi dua masak rendang dan masak kicap.. sesambil rebus nasi impit segera (ye raya kalini yong xanyam ketupat lemang pun mak buat makan apo yang ado sajoo...)

Tengah hari masak nasi arab.. lauknya ayam daging 2 ekor goreng kunyit pastu soh mak masak merah, buat dalca dan jelatah timun dan nanas..

Kakak dan dhia tolong potong kentang, tempe, rendam puchuk dan suhun sebab mak nak masak sambal goreng jawa.. kulit lembu mak masak sambal tahun..

Capek kome! panas lit²... mak puasa dia pun kepenatan... tapi nasi arab sedap yop cakap banyak kali dia makan.. xpe next time semua balik kita masak lagi..

Kandaku dan Faris pi Bagan Datoh mancing udang  aman rumah opah kalau x asyik berebut remote dgn Farisya

sonok la Faris pengalaman mancing pertama kalinya...
dapat dalam 22 ekor 
Farisya asyik la ajak pakcik panjang ronda² naek lori

Si Farisya membodek saja kerjanya... kayuh basikal pepanas terik sampai dedor la malam khamis tu.. tapi esoknya sihat walafiat huhuhu.. ni si adik gayat naek lori kakak teman barulah mau naek lori ronda² keliling kampung.. 

Yop ni sejenis suka melayan kanak² habis 1 kampung budak² naek lorinya penuh belakang... mak cakap kekadang budak² sampai tunggu yop balik kerja ajak pusing naek lori hahaha...


~1hb September 2017 (Jumaat)

Rezeki tahun ni surau kat kampung dapat seekor lembu sumbangan YB Dato' Hj Samsudin Exco/ADUN Ayer Kuning ...

 pandai bawak diri bagus²
 gigih laki teman :)
 Tok Sidang ajak swaphoto
Gotong-royong melapah daging..

Pukul 10 lebih daku ikut yong (2 buah kereta) pi ziarah kubur abah (ckt petai) dan kubur abg ipar (teluk intan).. terus pi kampung adik beradik mak, ziarah adik mak yang xcident masa bulan puasa aritu jatuh masa balik terawih...

Pastu pi umah cik aloh sekejap... singgah TF Taman Melur pastu balik rumah... Pukul 6 nak pi umah dhia beraya alang² kandaku ajak terus balik Putrajaya...

Kakak dengan imran pun balik lepas maghrib sebab ada qurban kat taman depa esoknya.. so sekian la edisi balik menjenguk rumah dan balik kampung halaman beraya...

Kandaku pulak esoknya ada qurban komuniti Presint 14 ni.. anjuran surau dan panggil semua blok A,B,C,D dan E gotong royong.. daging diagihkan dan tulang depa masak buat sup...

Sekiannnn.................

Signature - ANIM-Yatie Ahmad