CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Monday, October 15, 2018

Dapat Kunci Rumah Pr1ma Tapah 😎

Assalamualaikum semua...

Akhirnya kita dapat kunci dah syukur al-hamdulillah... bulan 4 aritu dapat email VP tapi x settle banyak perkara maka drag la hingga bulan Ogos...

Sebelum ni En Haziq PIC Pr1ma Tapah call hari khamis 23 Ogos 2018 sehari lepas raya haji.. dia bagi tarikh ambik kunci 5 September 2018 (Rabu) tapi daku mintak dia tukar tarikh ke 7 September 2018 (Jumaat).. alang² cuti panjang kan boleh balik rumah mak lama sikit..


~7hb September 2018 (Jumaat)

Kami gerak pukul 7.50 pagi, singgah food court Lot 10 depan Infra, Bangi tu sarapan pagi dulu.. tunggu roti canai dan makan pun dekat 40 minit.. daku dah risau menghitung jari jemari ni sempat ke nak sampai tepat jam 11 pagi.. dup..dap..dup.. dap.. bila sepanjang jalan menuju ke Plus Hway Sungai Buloh tu jem saing² orang pepagi hari ni nak pi kerja kan..

Dah lepas Rawang jalan ok clear.. kami exit Tol Sungkai sebab abe kita nak cod barang kt Petronas Sungkai dalam pukul 10 pagi kami dah sampai wahh kira awal la juga kan... 

Daku nampak ada orang jual petai jeruk dan petai seikat rm10 (kiranya sepapan rm1 la, jeruk petai tu sebekas kecik rm2.. ni aritu cite kat mak dia teringin tu daku belikan..) tunggu punya tunggu 10.30 pg baru mamat tu sampai padahal kat hway tadi kami dah call deal jumpa sekian² tempat..  katanya dia dari Trolak..

Lega la rasa hati sebab sempat ni sampai Tapah jam 11 kan.. Tappiiiiii boleh pulak buyer tu lambat.. dah la lambat menyembang pulak lagi tu adoii.. daku dah resah gelisah wassup xreply daku call cakap kat abeku harini Jumaat jangan la lengah² kita janji jam 11 pagi kan..

Kami sampai lewat 5 minit la.. yang ada dalam ofis Pr1ma Cik Nasha je dialah yang bagi penerangan dan serahkan kunci.. Sungguh daku xtenang yelah 3F baik yang besar dan yang paling kecik idak le reti duduk diam haiisshh.. si ayah hermmm melayan hp dan berasap kat luar lah dia.. 

 uisshh banyak pulak borang nak kena sign kome..
lenguh tangan ececeh...
teres 1 tgkt penuh dah.. 
cumanya rumah 2 tgkt masih banyak kosong lagi.. 
 2 ketoi kanak² yang x reti doq diam herrmmm..

segugus kunci

Kami xterus pi tengok rumah sebabnya dah pukul 12 tengah hari kan.. abeku cakap petang baru kita pi tengok rumah boleh ajak mak sekali dan tunggu yong balik kerja boleh ajak dia juga tengok rumah..

Sampai je rumah mak daku terus bersilat tolong mak masak lunch..dia ingat daku sampai petang tu lambat masak katanya..

Kesihatan mak ni makin merosot juga..  dia cakap xboleh nak berdiri lama² pinggangnya sakit tapi anak cucu balik dia tetap gagahkan diri masak..  rindu air tangan mak kan..  kita asyik² makan masakan sendiri jelak juga.. 

Hujan bukan main lebat kome..  udahnya apaknya dan si terunaku tu xpi pun solat jumaat.. udah kenyang makan nasi kami bersiap² nak pi tengok rumah..  yong balik kerja jam 4 petang daku soh dia datang dengan anak menantunya je..  kalau tunggu dia balik kerja kang PIC Pr1ma tu pun nak balik deme kerja office hour..  tu pasai daku kena ambik cuti yea bukan sesaja nak pontengkan anak² sekolah..

Datang lenggang kangkung hahaha tapi tengok lantai rumah penuh debu terus call yong mintak dia bawak baldi,  penyapu,  mop lantai..  serba daif kami hahaha..  kunun² setakat nak tengok² jelah.. 

Yop pun datang kemudiannya..  daku soh dia datang tengok sama².. tapi dia tengok kejap je ada janji dengan kawan katanya petang tu.. 

ni la jentera reput kami kalau balik kampung.. 
 
acah² nak gambar untuk riak takbur hahaha..
Assalamualaikum!
Opah merasa jejak kaki dan tengok rumah kita..
tapi mil hajatnya tak kesampaian :(
kosong dan berdebu..
tgkp bilik master bedroom
 
 
bilik no. 2
bilik no. 3
2 bilik air 
dapurku nan secoet
view dari toilet luar
  
  
  
kecik je belakang ni
yop datang juga tengok rumah hehehe

tengok apa dik?
  
belakang lot kedai kome..
paip belakang
 sesi membasuh


10hb September 2018 (Isnin)

Sebelum kami balik Putrajaya kami singgah tengok rumah semula..  kunun² nak check defect dan hantar report..  tapi daku lupa nak ambik ukuran tingkap dan sliding door daa.. hajat hati nak survey harga grill tapi semua pakat tanya ukuran kikiki 😂...


defect la.. sikit jela taruk sini
depan padang permainan.. 
leh parking tepi² tu kan

point lampu, kipas semua

huwaa terus gaji kena potong


Sebut harga yang daku dapat rata² bagi grill cat biasa dalam rm2'600.00 kalau grill powder coating rm3'600.00.. daku survey harga je dulu boleh lagi menabung nampaknya kikiki...

Awal tahun depan la kita pasang grill tunggu bonus ASB hahaha.. sabor jela!

Sekian, rumah tu terbiar kosong setakat ni belum ada perancangan nak buat apa.. mybe kita nak buat homestay kemudian hari..


Signature - ANIM-Yatie Ahmad

Thursday, September 20, 2018

Ibu Mertuaku Kembali Kerahmatullah :(


Assalamualaikum semua...


Hampir sebulan lebih dah mak pergi meninggalkan kami semua.. sedih rasa hati bila mengenangkan arwah.. mertua yang baik..  walaupun orang melaka ni jenis cakap lepas dan kasar tapi mak ni ok je..  ada waktu dia akan membebel marahkan kita, tegur dan bagi nasihat juga sebab dia sayangkan kita.. 

Pembersih dan pengemas orangnya.. masa muda sihat dedulu karpet pun dia basuh.. woww terperanjat kita tau.. 

Walaupun ada ketikanya mulutnya asyik menyebut nama anak kesayangannya hahaha.. kalau masak dia akan terkenang anak yang ini kesukaannya apa.. yang itu cerewet makannya blablabla.. 

Ada waktu dia suka bercerita..  bersembang bergosip sama².. pemurah sifatnya..  kalau bab makanan dia xberkira..  kalau anak² balik dia masak sedap².. yea mil masak sedap!  

Dia akan ajar kita masak lauk kegemaran suami kita.. bagi dia sebagai seorang ibu dia tau apa anak dia suka dan tak suka..  kita belajar meniru walaupun x kan sama air tangannya.. tiap kali balik kampung dia akan ajarkan masak walaupun kita sekadar tukang kacau² dan tukang rasa cukup ke x garamnya..

Tapi semenjak kesihatannya kian merosot dia cuma duduk kat kerusi makan dan bagi arahan nak buat apa.. mak xboleh nak berdiri lama².. kalau balik dia serahkan dapur tu ko masaklah gitu..

Ayah cakap tahun ni rezeki mak dapat puasa penuh.. puasa 6 pun dia buat juga.. bulan puasa pi teraweh penuh juga walaupun uzur dan solat duduk tapi dia semangat je nak ikut ayah pi surau..

Kesukaan mak adalah bunga.. pi memana kalau dia berkenan bunga tu dia akan beli or kalau pi rumah orang dia akan mintak benih or keratan batang nak tanam kat rumahnya.. ayah selalu lah bising sebab mak suka peram air basuhan ikan or air basuhan beras nak siram bunga²nya hahaha..

Mak juga suka bela ayam kampung.. dia cakap anak² dan cucu suka makan gulai ayam.. tapi semenjak setahun lepas ayah xkasi dah mak pelihara ayam sebabnya depa pun selalu naik KL kekadang 4,5 hari pi setiap rumah anak².. sini 4 rumah kena pergi baru sama adil dan saksama katanya tu yang dekat sebulan kan.. kalau bela ayam nanti sapa nak tengokkan ayam dan kasi makan kan..

1 je jadi rasa ralat tu menebal dalam hati ni.. bulan puasa aritu kami ni balik kejap² je dan x tidur pun.. apa ntah yang abeku rungsingkan xtau la.. nanti jem la esok ada kerja la banyak sangat alasannya.. dia pulak yang panas hahaha patutnya menantu yang mengelupur nak balik cepat kan..

Biasanya kalau raya kat Perak kami akan balik raya ke-2 malam or pagi raya ke-3 tapi kalini abeku xmau balik.. katanya bulan puasa tu dah 2x balik dan sebelum raya kami balik sebab beli baju raya cumanya xbermalam jelah.. balik hari gitu.. dia memang kasi duit belanja/duit raya daku dah sesiap belikan kekuih raya.. 

Setiap kali balik kampung abeku tu suka beli daging salai/ikan keli salai/burung puyuh salai jadi kami akan bahagi dua kasi mak juga.. so ada kaitan ye cite ikan keli salai ni.. bacalah kronologi di bawah...


~30hb Jun 2018 (Sabtu)

Kisahnya bermula ayah call bagitau mak kena tahan kat Hospital Melaka.. katanya tulang pinggul mak patah.. tapi malam sabtu tu kami masih belum tau cerita sebenarnya.. jadi semua adik beradik yang tinggal di sekitar KL, Selangor, WP putrajaya ni akan balik Melaka ziarah mak esok pagi..


~1hb Julai 2018 (Ahad)

Pagi² tu daku gigih bangun awal sebab nak buat roti jala.. sebenarnya harini anak buah ada buat open house raya.. dia mintak daku buatkan roti jala.. akan tetapi memandangkan kami akan balik Melaka ziarah mak jadi daku buat banyak sikit boleh juga kasi ateh makan.. ateh ada kat hospital jaga mak.. ayah masih di Masjid Tanah tunggu anak²nya datang ambik dia dan bawa ke hospital tengok mak.

Kiranya kamilah yang paling awal sampai rumah ayah.. yang lain² masih dalam perjalanan dan akan terus menuju ke Hospital Melaka.. kami pulak naik kancil je sebab ingatkan ayah dah gerak dulu.. ateh mintak ambikkan kerusi malas dan barang² untuk kegunaan mak di hospital tu pasal la kami balik kg dulu...

Dalam perjalanan ke hospital ayah buka mulut dan cerita kisah yang terjadi semalam pagi.. pagi tu mak ajak ayah pi pekan Masjid Tanah sebab ada pasar tani.. katanya nak beli ikan keli salai.. banyak kali dia merunggut dengan ayah katanya ikan keli salai yang kami beli masa balik sebelum raya aritu xsedap bau asap sabut.. 

Jadi dia nak beli yang elok untuk kami makan.. maksudnya nanti kami balik kampung dia akan suruh masak.. yea mak sejenis pemurah orangnya.. kalau balik kampung dia xpernah berkira apa saja lauk² ada dalam peti tu dia suruh kami bungkus bawak balik :(

Lepas beli ikan keli salai dan lauk² semua ayah cakap nak pi kebun (ayah jagakan kebun sedara) tengok buah durian.. masa tu tengah start buang buruk @ belajar jatuh orang kata.. mak berkeras nak ikut katanya nak cari durian yang xberapa ok boleh buat tempoyak katanya.. anak² suka makan tempoyak dedaun katanya.. 

Takdir tertulis... asbab mak nak ikut juga ke kebun entah macam mana ayah hilang pertimbangan masa motor skuter ayah terlanggar akar pokok rambutan di kebun.. motor ayah mengundur ke belakang sebab tayar x grip akar dan motor ayah rebah.. entah mana mak boleh jatuh terduduk dan ayah pulak jatuh dengan keadaan menahan motor yang menghempap kakinya.. 

Ayah dapatkan bantuan orang untuk hantarkan mak balik rumah.. mulanya mak cuma mengadu lengguh je jadi dia cuma cakap dia ok² je.. tapi semakin petang dia rasa sakit dan ayah call ateh ajak pi klinik kunun² nak ambik 1 suntikan untuk kurangkan rasa sakit.. tapi masa doktor check keadaan kaki mak katanya ni patah jadi dia bagi surat refer untuk rawatan seterusnya ke hospital untuk xtray..

Biasa la bila di unit kecemasan ni agak lama.. petang membawak ke tengah malam baru dapat katil dan warded.. ateh antarkan ayah balik rumah dan dia pun balik rumah untuk berehat sebelum esok pagi² kembali ke hospital semula katanya..


-------------------------------------------------------------


Pagi di Hospital Melaka

Ateh update setelah doktor buat pemeriksaan dan hasil xtray doktor mencadangkan untuk mak jalani 1 operation untuk pasang plat/skru pada tulang yang patah tu tapi belum tahu bila bergantung pada kekosongan OT dan kesihatan mak juga..

Semua anak² berkumpul di hospital dan abang wan selaku abang yang sulong mencadangkan untuk memindahkan mak ke PPUKM (Ijal bekerja di hospital tersebut jadinya senang lah dia nak tengok²kan mak katanya.. dan alasannya adik beradik lelaki ni semua ada berdekatan saja boleh datang jagakan mak.. (deme ni ada 5 beradik yea 3 lelaki dan 2 perempuan.. urutan adik beradik deme.. angah, abg wan, ateh, saipul dan ijal - angah duduk luar negara nun Melbourne sana, 3 beradik lelaki ni ada je sekitar KL dan ateh duduk Melaka)

Sebelum ni mak pernah buat operation buang ibu jari kaki akibat jangkitan kuman (penyakit gout/kencing manis jadi luka tu makin teruk dan x dapat diselamatkan) jadinya ateh berhenti kerja tolong jagakan mak selama 2 bulan.. tapi kalini dia xdapat nak jaga mak sebab kekangan masa dan kerja luar..


~2hb Julai 2018 (Isnin)

Ikutkan perbincangan deme adik beradik urusan transfer hanya akan dibuat pada hari Selasa tapi entah macam mana ntah kalut² Isnin dah ready report dan surat menyurat untuk pindah hospital.. kelam kabut juga tapi rezeki ambulan free haritu dan mak berjaya dipindahkan.. mahal juga kos sewa ambulan ni Hospital Melaka - PPUKM dan balik kosong xde penumpang = RM500 gullpss mybe tu memang rate charge deme ek..

Pukul 3.53 petang ambulan sampai PPUKM.. al-hamdulillah dipermudahkan urusan perpindahan..


~3hb Julai 2018 (Selasa)

10.46 pagi Ijal maklumkan mak start puasa maksudnya nak operation la ikutkan.. tapi jam 11.02 pagi doktor maklumkan mak ada pneumonia jadi x boleh teruskan..


~4hb Julai 2018 (Rabu)

Mak dipindahkan wad biasa tapi duduk berhampiran kaunter untuk misi buat pengawasan.. katanya bila mak dah stabil baru boleh pindah ke wad yang special sikit.. disebabkan operation ni nanti kena masukkan plat/skru jadi kena bayar deposit besi dalam rm1705 gitu la..


deme tong² adik beradik bayar


~8hb Julai 2018 (Ahad)

Daku baru berkesempatan nak ziarah mak.. hari kerja memang terkejar² memang xsempat nak pi ziarah.. asben je pergi sendiri naik motor senang katanya nak menghadap jem stress juga.. daku masakkan mak bubur kosong.. mula² kami gilir² masuk sebab anak² xboleh masuk kan.. masa lawat ni mak ok cuma xleh bergerak sebab kaki pasang pemberat tu untuk pastikan tulang xlari katanya.. jadi terbaring jelah dengan ada waktunya kena sedut gas.. tetiba pulak mak kena atshma jadi paru² xclear tu kena tangguh operation tu..


~9hb Julai 2018 (Isnin)

3.38 petang Ijal maklumkan mak mybe akan operation awal pagi esok.. 1st patient yang masuk OT katanya.. doktor akan epidural bius separuh badan je.. tapi bergantung juga tahap kesihatan mak yea katanya..


~10hb Julai 2018 (Selasa)

8.54 pagi Ijal maklumkan mak dah masuk OT dan mybe operation akan selesai tengah hari.. tapi jam 12.27 tengah hari doktor maklumkan operation cancle due to atshma.. lung condition not clear to proceed.. doktor cakap reschedule operation until lung is clear.. mybe 2-3 minggu lagi katanya..


~11hb Julai 2018 (Rabu)


Mak demam dan bacaan gula mencanak naik cecah hampir 20 mmol/L.. misi dah bising² gula xmau turun katanya mybe makanan luar tinggi gula.. bahaya yea makcik!


~12hb Julai 2018 (Khamis)

Ijal update sebab gula mak tinggi sekarang doktor terpaksa cucuk insulin untuk turunkan gula bagi stabil.. selagi bacaan gula + pheumonia + blood pressure x stabil operation xboleh diteruskan.. mak kena guna inhaler juga..


~13hb Julai 2018 (Jumaat)

Update terkini! Ijal jumpa doktor pakar dan depa doq bincang katanya dapat detect masalah kat jantung pulak (myocardium infarction) so doktor bagi 2 pilihan:-

  • boleh bedah tapi sangat berisiko tinggi.. under cardiologist supervision
  • bawak mak balik dan 3 bulan selepas ini datang semula.. yang patah akan cantum dengan sendirinya tapi x akan elok macam biasa.. tapi versi ini pun berisiko juga sebab mak x boleh bergerak dan duduk pun x boleh.. bedded.. pun bahaya sebab boleh kena strok sebab baring saja..

Walaupun bawak balik rumah penjagaan kena buat macam duduk hospital yea.. kena bagi ubat cair darah, kena bagi inhaler, kena buat lung exercise, kena bagi oksigen juga..

Bacaan ECG (electrocardiogram) mak punya jantung xberapa ready nak buat operation.. kalau masih x ok juga pakar boleh bedah dalam HIGH RISK walaupun xbius habis katanya..




bahagian yang patah inter-trochanteric

mybe skru yang akan dimasukkan macam gini


~16hb Julai 2018 (Isnin)

Doktor mengesahkan operation xdapat dibuat atas faktor kesihatan.. (gout/kencing manis/darah tinggi/atshma dll) jadi disarankan bawak balik rumah.. kena training naik wheelchair dulu kalau boleh duduk maka esok hari dah boleh balik rumah.. doktor bagi tempoh 3 minggu kalau dah stabil baru operation akan dibuat..


~18hb Julai 2018 (Rabu)

Mak discaj arini dan akan duduk dengan abang wan kat Ampang (rumah isteri no. 2).. kebetulan isterinya suri rumah sepenuh masa dan belum ada anak jadi mak duduk sana di bawah jagaan deme..


~20hb Julai 2018 (Jumaat)

Mak x ok sangat sebab menahan sakit.. tapi masih terkawal lagi keadaannya.. masih menyesuaikan diri.. sebab tulang patah tu jadi memang pakai pampers 24 jam mybe rasa selesa sebab xdapat nak cuci bersih dan detail.. kesian mak tahan sakit bila tukar pampers.. sakit katanya.. :(


~25hb Julai 2018 (Rabu)

Ditakdirkan mak kena hypo jam 10 malam dan hypo ke-2 jam 3 pagi.. dan mybe waktu itu ayah beranggapan mak dan ok bila dah kasi air manis.. dan ayah pun terlelap hingga ke subuh.. ayah beranggapan mak ok tidur sangat lena sebab dia xbergerak dan cuma bunyi seakan dengkuran.. rupa²nya itu bukan bunyi dengkuran tapi bunyi air yang bertakung di mulut sebab mak dah x sedarkan diri dan xdapat nak telan air tu.. :(

Jam 9 pagi keadaan mak masih sama.. abang wan dah pergi kerja macam biasa.. ayah call abeku mintak datang Ampang dengan kadar segera.. sebab ayah panggil mak dan cuba gerakkan dia tapi x de respon.. Ijal call ambulan dan mak terus dibawa terus ke hospital Ampang..

MO check gula mak drop menjunam tinggal 1 mmol/L paras bahaya! bahasa medic kata diabetic shock..


~26hb Julai 2018 (Khamis)

Mak akhirnya sedarkan diri tapi masih lemah..


~27hb Julai 2018 (Jumaat)

Keadaan mak masih lemah.. boleh bercakap tapi dalam bahasa yang kita x faham butirannya.. kesan hypo masih ada.. dia kenal lagi semua orang al-hamdulillah..


~29hb Julai 2018 (Ahad)


Jam 10 malam abang Wan dan abeku pi hospital tengok mak dan kasi mak makan/minum (ada kelonggaran sikit part ni sebab xde sapa yang temankan mil waktu malam jadi pukul 10 malam tu waktu kasi makan/minum yang terakhir katanya..).. tiba² keadaan mak tercunggap-cunggap kurang oksigen.. dan xsedarkan diri semula :(


~30hb Julai 2018 (Isnin)

Daku ambik time off petang memandangkan semalam daku xsempat nak jengguk mak semenjak dia warded hospital Ampang ni.. semalam daku xdapat pi hospital sebab abeku pi KL naik motor sebab abang Wan nak guna motor ulang alik hospital.. parking susah kat hospital tu katanya.. jadinya lepas melawat mak abang Wan terus hantarkan abeku balik Putrajaya..

Lagi membuat daku susah hati bila kak midah (1st wife abang wan) update keadaan makin merosot..  pagi mak masih xsedarkan diri lagi.. dapat update jam 12.11 tengah hari doktor cakap suspek stroke.. dan x berapa selera nak makan..

Petang tu kami anak beranak kecuali si Faris je dia sekolah.. pi melawat mak.. waktu melawat tu ateh pun ada sama.. dia dengan mata merah² tarik tangan daku dan meluahkan rasa.. daku hanya boleh jadi pendengar.. 

Waktu ni al-hamdulillah mak dah sedar.. tapi dia macam xkenal orang dah.. panggil tapi xnyahut dan pandang kita dengan pandangan yang kosong... 


~31hb Julai 2018 (Selasa)

Kak midah update lagi.. yea arini dia ambik cuti melawat mak kat hospital.. kesihatan mak makin merosot.. doktor xboleh nak buat apa² dah.. mak masih boleh makan dan minum setakat ni..

X de improvement...masih sama cam semalam, tadi dorang bincang so decide mak stay sini dulu tengok camna progres bila doktor nak masukkan darah, ikut abang Wan soh pindah hukm tapi ijal risau plak nak bawak sbb risiko sendiri, sekarang ni doktor masukkan ubat balik..


~1hb Ogos 2018 (Rabu)

Ateh cuti ada kat hospital jagakan mak.. abang Wan cuma update dengan kak midah je.. dia xbagi update dalam grup famili sebab takut angah susah hati dan semua panik... Mak dah pejam mata dan xboleh makan minum macam biasa.. sekarang kena guna tiub untuk bagi susu melalui hidung..


 ni abeku wassup dgn abang wan
ni kak midah wassup abang wan


~2hb Ogos 2018 (Khamis)


Akhirnya... Allah swt beri peluang untuk angah balik tengok mak.. walaupun mak dah xsedarkan diri.. dah xkenal semua orang.. tapi dia tunggu anak dia yang dirinduinya selama 2 tahun ni.. walaupun zaman moden boleh call boleh video call tapi sentuhan / pelukan itu yang dia dambakan..

Daku cuti harini.. sebab nak bawak angah pi hospital tengok maknya.. anak² Farish/Farisya sekolah jadi Farha je ikut kami.. kami sampai pun jam 2 petang jadi waktu melawat dah habis.. terus pi cafe lunch dulu.. ayah ada, ijal pun ada sekali.. kesian ijal dalam kekalutan ulang alik jaga mak dan isterinya juga tengah sarat menunggu hari dia kena bisul dan bontot adoii.. rasanya ni kali yang ke-3 kalau x salah.. berakar pulak dia..

Pukul 3 petang daku soh Angah naik wad tengok mak.. luangkan masa dengan mak.. kami masuk melawat jam 4.30 petang.. mak macam tu jugalah.. tapi tangannya membengkak kesan air.. kalau isnin lepas walaupun mak xleh bercakap tapi dia respon bila misi angkat tangannya dia buat memek muka sakit.. harini xde dah respon..macam tidur lena je.. cuma nampak dadanya berombak turun naik bernafas..

Angah tunggu dan temankan mak sampai 10 malam je sebab dia penat baru sampai pagi tadi masih jetlag katanya..


~3hb Ogos 2018 (Jumaat)

Daku kerja macam biasa.. Angah tinggalkan danish kat rumah dengan abeku.. abang Wan ambik angah dan bawa pi hospital.. jadi dia boleh jaga mak.. 

Pagi ni Kementerian ada buat bacaan yassin daku tumpang sekali.. salah 1 usaha untuk kesembuhan / memudahkan urusan mak insyaAllah..

Angah update jam 11.28 pagi mak kena puasa.. bahasa medic nya doktor cakap xde harapan dah.. sila panggil semua ahli keluarga semua berkumpul.. semua ubatan badan mak tolak badan xleh terima.. badannya makin lemah..

dan akhirnya disaat azan asar berkumandang mak menghela nafas terakhir... innna lillahi wa inna ilaihi raji'un  إِنَّا اللهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Ayah sempat ajar mak mengucapkan kalimah syahadah.. angah ada sekali waktu itu.. abang wan pun sempat sama.. ijal pun sempat juga.. cuma abeku je dalam perjalanan.. dan ateh pun xsempat juga baru nak bergerak dari Melaka waktu itu.. ayah call ateh cakap x payah datang kl.. tunggu kat rumah saja..

Daku mesej abeku tanya apa plan kita? nak bawak jenazah balik kampung ke? katanya ibu bersiap lepas maghrib kita gerak balik kampung.. ayah dan angah akan naik 1 kereta dengan kita.. kak midah gerak sendiri balik dengan anak²nya.. abang Wan dan ijal uruskan hal² di hospital.. ijal dapat guna van jenazah PPUKM dan abang Wan menemankan mak sepanjang perjalanan.. Ijal balik dengan familinya lewat sikit la lepas urusan di hospital selesai..





Kami gerak dalam pukul 8 lebih.. kelaparan jadi sampai je Masjid Tanah terus pi KFC sebab xkan nak singgah kedai makan pulakkan.. tu je paling cepat sebab kat rumah ramai dah datang tunggu jenazah sampai..

Jenazah sampai dalam pukul 11 lebih.. urusan pengebumian keesokkan paginya.. ohh yea mak kita datang direct dari Tapah, depa sampai dekat 2 pagi... dapatlah mak jumpa besannya katanya ralat masa arwah sakit x datang ziarah kalau x datang masa ni bila lagi dapat jumpa..

:(

~4hb Ogos 2018 (Sabtu)

Pukul 9.00 pagi siap dah ustazah potong kain kapan.. cadangannya nak kebumi sebelum zohor dalam pukul 11 gitu la.. daku berpeluang dapat sama² mandikan mak.. seumur hidup daku x pernah tengok secara live setakat drama di tv je.. angah, ateh, jiran sebelah rumah, 2 orang kariah surau dan daku..

siap pakai kain kapan semua dah solat terus bawak ke tanah perkuburan.. rezeki mak 3 anak lelakinya bawak turun ke liang lahat..al-hamdulillah selesai semua dan dipermudahkan semula urusan.. 

Malam lepas isyak kami buat tahlil sikit.. xmasak pun kami order je orang masak..

ayah 
lepas 2,3 hari mak pergi..

 abeku cari batu kat langat



naik batu dah... 

Ayah setakat ni nak duduk kampung belum terbuka hati nak ikut kami duduk dengan anak² katanya..