CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Thursday, June 19, 2014

Resepi : Nasi Lemak & Sambal versi peniaga

Assalamualaikum....

~16hb Jun 2014 (Isnin)

Hai semua chewah. .. nak share ni kite dapat resepi nasi lemak dalam closed group Fesbuk 'Resepi Ringkas' tapiiii aku xsempat la pulak nak print screen sebabnya bila cari balik resepi tu dah xde hahaha... laju benor bergeraknya....

Suka sebab dalam deme share resepi tu dalam komen yang panjang berjela tu ada la kongsi ilmu, cara masak dll maksudnya info² tu sangat berguna la kan...

Kekadang orang berniaga xkan sesuka hati nak share resepi yang deme guna haisshh kang semua pandai masak sedap macam dia acaner... tapi kalau dah si peniaga nak share ilmu tu dah kira dia bersedekah juga la kan... al-hamdulillah....


Sambal pekat tapi agak pedas hahaha


bahan²nya :

Bawang merah dalam 3 biji * 
Bawang putih 3 biji *
halia 1 inci * (blender sekali)

Cili kering (daku guna 2 sudu makan je)

Air asam / asam keping
Gula / garam
sekotak kismis (blender)
2 sudu besar cili sos
sedikit belacan

ikan bilis (goreng garing)
telur (rebus / goreng)

minyak masak secukupnya

cara² memasak :

ni versi olahan teman la yea... versi derhaka gitu...

Memula boh minyak masak anggaran dua sudu makan kemudian masukkan cili yang sudah di blender dalam 2 sudu makan (kalau versi daku lepas blender cili tu terus masukkan dalam kuali (xboh minyak tau!) dengan menggunakan api kecik dan kacau selalu hingga air cili tu kering... kiranya cili pun udah separuh masak la... ni MIL la yang ajarkan hikhikhik... untuk menjimatkan masa memasak katanya... perut x sakit sebab cili udah masak... )

Tumis sampai naik minyak kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih yang di blender (daku xmasukkan halia hahaha rasa sambal tu lain sikit kalau taruk halia pada tekak teman)... gunakan api perlahan dan kena rajin kacau kang hangit lak...

Blender bawang besar yang di goreng garing tu dengan sikit ikan bilis goreng tapi xhancur sangat la supaya leh rasa² ikan bilis tu... pastu masukkan dalam sambal... rasakan garam, gula dan asam secukupnya... Daku tambah sesudu kecik perasa cap 'cukup rasa'... daku xdelah goreng ikan bilis dengan daun pandan sebab dalam nasi jek taruk daun pandan gitu...

bila masa nak masukkan kismis? masa lepas masukkan bawang goreng blender campak la kismis yang di blender... tapi daku xmasukkan sebab xbeli hahaha... tadi kan dah kabo teman masak versi derhaka... gamaknya sebab tu la pedas... kalau taruk kismis ada rasa manis² la kot... takpe² lain kali leh cuba masukkan kismis...

berapa anggaran nak masukkan kismis tu?... ala yang tu aku sendiri xdapat jawapannya... kalau sekotak tu untuk berapa banyak cili... kalau setakat makan 4 beranak aku rasa setengah kotak kot hahaha....

nak masak berapa lama? katanya lagi lama lagi sedap jadi ikut koranglah... ada 1 resepi aku share kat SINI, SINI ni katanya masak sambal berjam-jam lamanya gullpss... tapi tu versi masak bebanyak la untuk berniaga katanya kan...


Tips yang dikongsikan pemberi resepi... 

Potong cili memanjang supaya biji cili keluar dan rebus@rendam kasi lembut basuh bersih blender dan boh sesudu minyak supaya biji cili hancur

anggaran 2 biji bawang besar potong bulat dan goreng garing kemudian blender masukkan sekali dalam sambal... katanya kasi pekat dan rasa manis bawang...

goreng ikan bilis dengan daun pandan kemudian masukkan terus dalam sambal bersama minyak gorengan tadi... (kalau versi daku separuh masuk dalam sambal separuh simpan untuk makan dengan nasi...)

ha ni resepi den sempat la copy kat word, tapi xde anggaran yang tepat jadi pepandai korang lah... daku pun rasa frust sebab xde sukatan yang tepat... kalau boleh nak anggaran yang kite leh agak² untuk kita kan...amboi nak senang aja hahaha...

versinya gitu lah kena baca komen yang panjang berjela tu kalu nak tau... rajin dia jawab satu² soklan semua orang hahaha...


Telur rebus dan ikan bilis timun xde

dalam rumah teman ni timun deme xmakan... jadinya awak sorang jelah terkulat-kulat makan... tapi sebab teman makan jamu mak dara kenalah berpantang makan timun huk..huk..huk...

Telur mata

goreng juga telur mata sebab 2F tu makan telur rebus deme makan telur putih je alahai... jadi teman goreng la 3 biji... 2 biji lagi teman rebus...

Nasi lemak

nilah hasilnya nasi lemak ni awak masak menggunakan sukatan 3 cawan beras, santan rm2, serai sebatang di ketuk, halia 1 inci di ketuk dan garam secukup rasa... Boh minyak masak sesudu kasi nasi kilat² gitu kekdahnya... daun pandai jgn lupa kasi bau semerbak wangi gitu...... kome sukat le airnya berapa banyak sebab santan tu teman dapat 2 cawan je jadi tambah air secukupnya kendian bior jelah dalam periuk kering jek nasi tu terus kacau²kasi sekata...



ni resepi asal dan pemberi resepinya....


sekian segmen memasak kite ye...


ehh ada gambor lagi nak share... Hujung minggu lepas 14hb Jun 2014 (Sabtu) awak masak...


 sup ayam
 air asam
ayam bakar
bakor guna kekdah periuk ajaib

ni lak gambo 25hb Mei 2014 lepas tetiba terliur nak makan daging dendeng, gitulah kalau puasa nampak sedap je di mata ni terus teruja nak cuba...

dendeng daging