CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Thursday, May 11, 2017

TOYOTA Mega Gathering @ Terengganu TMG2k17



Assalamualaikum semua : )


Lama menyepikan diri kerna malas nak berceloteh dan xde cerita nak di riak²kan di sini ececehhh... ni kebetulan baru balik dari ganu kite ada la modal nak cerita iyerr idak...

Kalini kami pi pantai timur pulak.. naik kete gajah uols so kancil dengan kerbau tinggal la di rumah yea.. naik mpv sebab nak selesa la sebab anak² jenis xreti tido secara duduk berjemaah ni.. nak tido ala² di bilik tido rumah gitu hermmm.. kebetulan anak buah nak ngikut sekali gitu...


~28hb April 2017 (Jumaat)

Harini daku dan sekaliannya berkerja/sekolah macam biasa.. sebabnya kami akan bertolak tengah malam nanti.. versi berkonvoi reramai sesama geng Kete N9.. daku pun masak la macam biasa untuk makan malam kang kebuluran pulak anak² teman semua.. masak nasi berlaukkan ayam masak kicap je pun.. 

Entah kenapa anak dara teman yang kecik xcited terlebih.. bila tengok kita udah sesiap lawa² dengan beg baju segala dia troyak nangis ajak keluar... jom la.. jom la katanya.. kami nunggu anak buah @ si kakak sampai kununnya lepak² dulu kat rumah sambil tengok MLM la.. udah si kenit meragam kakak sampai je kat parking bawah kami pun tutup pintu moh le gerak ke Seremban.. pukul 10 malam kami dah jalan masuk tol LEKAS..

Abeku kata dia nak joint geng N9 kalau ikut perancangan awal kami dah booking pun homestay 4 bilik kat Dungun tapi sebab abeku nak joint depa sekali tu cancel homestay.. katanya nanti daku dapat 1 bilik kongsi la dengan kakak+farisya+farha dan daku kiranya berempat la 1 bilik gitu...

Depa ni booking 2 biji rumah.. so perempuan 1 rumah.. lelaki 1 rumah sebelah menyebelah je pun berkembar gitu.. harga rumah rm250 sehari x 2 buah rumah x 2 hari so total rm1k la.. kami kira 1 kepala rm50 la gitu

Disebabkan kami ni awal sampai senawang jadi lepak² minum dulu sementara tunggu kengkawan konvoi yang lain sampai.. si kakak order la char kuew teow special tapi xdepun udang or kerang.. yang ada hirisan ayam je.. specialnya ada telur dadar hahaha.. sekali 2F pulak yang beria makan walaupun kat rumah tadi makan nasi dah...

Masa tu 2F dah mula boring la muka Faris lagi la masam mencuka monyok je Farisya pulak dah rupa fe mou terhanguk² tergeleng² kepala haa sudah kenapa ni? kene sampuk ke hapa.. bila tanya dia diam je... sejam lebih kot nunggu.. pastu abeku ajak naek kete pi Petronas nak terkucil katanya...


~29hb April 2017 (Sabtu)

12.30 malam baru la kami gerak pastu berenti lagi set kan walkie talkie memasing kat Petronas Bukit Putus.. laluan kami >>seremban - bahau - temerloh - kuantan - terengganu<<

Jalan dalam biasanya 1 lorong je dan banyak lori besar² jadinya bila ada walkie talkie ni senang la kengkawan melaporkan jalan clear boleh potong..bla..bla..bla.. banyaknya depe merepek melawak yelah pepagi buta drive kan ke ngantuk... 


Pukul 12.45 malam @ Petronas Bukit Putus, Jalan Kuala Pilah
Pukul 2.21 pagi @ Triang, Pahang

Berenti lagi ada kengkawan tak tahan nak terkucil dan ada yang nak berasap.. doq lap² kereta hahaha.. jauh lagi perjalanan ni.. 

4.30 pagi @ RnR Temerloh

Kami sampai RnR Temerloh bentang tikar dan rehatkan diri.. dengar cite nak tunggu geng² dari  Pahang konvoi bersama...

Pukul 8 lebih baru memulakan perjalanan semula...

Dalam reramai tu tinggal 3 buah kereta dan sebuah estima (kami le) je yang lelain tertinggal kat belakang hahaha... kami tunggu semua kat Hentian Rehat Paka, Terengganu


video
Semua berkumpul di Hentian Paka

Bila semua dah ada barulah kami meneruskan perjalanan ke lokasi TT di Bandar Al-Mutakafi Billah Shah...

berderetan konvoi 


video

10.58 am @ bandar al - mutakafibillah... cuaca panas leting... rasa membahang atas kepala ni haaa... sampai² je kami anak beranak jalan² di jualan.. Faris nak makan burger yang Farisya pulak nak minum air milo.. tengah elok² tunggu air tetiba Farisya muntah bluekkk.. lelaju larikan Farisya..


si Farisya terbaring sebab baru lepas muntah 
depan kedai jual air milo :(

deme ni gigih masak buat potluck daku segan 

sebab tu beli makanan sendiri hehe

Cuaca panas terik masa ni tapi deme masih setia lagi berpiknik dan potluck di bawah pokok... abeku call soh masuk dewan sebab ada ekon sejuk nyaman katanya... tapi dia mundar mandir ke sana sini ala² yb lagaknya huhuhu..


versi dron
semuanya TOYOTA

contoh piala..

Dekat pukul 1 lebih abeku soh ikut geng² N9 ni pi homestay sebabnya dia kene jadi juri untuk outo show (kete cantik kot hahaha.. or "rare" sebutan di kalangan kaki² keta nilah).. jadinya daku 5 beranak ni numpang la van... Bandar Al-Mutakafi Billah Shah ke Kuala Terengganu jauh juga wei.. ikut highway dekat 2 jam perjalanan ok.. dengan bantuan waze sampai juga kami hehehe... 

Sebuah van dan 3 buah kereta.. semua pakat keletihan dan ngantuk nak cecepat masuk rumah mandi dan qado zzzzzzzz.... pukul 4 lebih kami sampai al-hamdulillah..


9.45 pm pi makan
si kakak dan Faris
que pilih makanan laut
belakang nun laut... 
kengkawan semua sambung meja kami makan sendiri² je
sotong celup tepung marveloss
cendawan celup tepung
kupang goreng cili


sedap kome makanan kat sini terutamanya sotong celup tepung tu.. terbaekkk.... nama restoran ni Restoran Dang Dang Dut 

Kami oder nasi goreng cina 2 nasi goreng kampung 1 dan abeku nasi goreng USA.. si Farisya dah mula tunjuk diri x berapa sihat selalunya dia bab makan sangat bersemangat tapi nasi goreng tu di cuit² je...

Tiba² bluekkkkkk... dia muntah atas nasi goreng yang belum terusik tu huwaaaa... pastu selamba badak sambung muntah kat sinki basuh tangan.. xpepasai sumbat dan pekerja restoran tu cucuk2 dengan lidi bagi aliran air tu ok... maafkan kami tuan kedai :(

Balik homestay malam tu dia cirit-birit pulak dah.. nasib baik kami dapat bilik bawah dan toilet kami je guna xshare dengan orang lain.. jenuh pulak mak ko ni nyental suar yang terkena kincit tu... sapu² minyak kat perut tidurlah sampai ke pagi.. nasib baik sekali je kalau jenis berulang alik tandas kesian juga...


~30hb April 2017 (Ahad)


view hadapan homestay...


 ke pasor payang kita...
versi estima
ni versi van hiece selpie berjemaah.. geng N9 

 
Tunggu yong kat pintu gerbang ni.. 9
katanya ada jajan opah beli @ Lumut untuk 3F


Ooohoii lupa nak khabo sebenarnya Yong pun pi Terengganu kome holiday versi dia 3 beranak.. nak merasa pi ganu naik kereta katanya.. sebelum pi versi rombongan bas jadi ni versi naik kereta sdn berhad.. merata2 dia jalan sonok benor deme yea...

makan doyan 2 biji rm40 kome weiii...
beli belah kata ko...
 
setia menunggu geng² yang lain siap shopping...
bergambar versi anak beranak.. maknya je xde..

3 jentera berat bawak ahli rombongan... 
kereta semua park kt homestay
 
bergambar kenangan di masjid kristal uols
taman tamadun islam


Udah semua pakat happy dapat melawat Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam kami semua meneruskan perjalanan ke warung Pok Nong yang femes itu... jauh juga kome dalam sejam lebih kot.. tapi sayang seribu kali sayang.. cuti panjang kan jadinya lautan manusia kome weii... xsanggup rasanya nak que sama..

warung Pok Nong

Disebabkan sesak sangat kami lajak la ke depan sikit.. ada lagi gerai cap adik beradik kot.. pun sama que panjang giler.. dah dpt meja pun tapi sebab ujan gerimis kang tetiba jd lebat naya je.. cancel kami beramai kunun2nya nak jalan ke depan lg manatau ada warung/gerai yang jual sotong celup tepung juga kan...

Sebab kami skip lunch semata-mata nak makan ict pasrah jelah gerai memana pung huhuhu... si Farisya nak sotong celup tepung sebab malam tadi dia kan perut meragam xpuas makan dah bluekkk muntah..

budak bertuah ni...

video

Lepas makan sotong celup tepung, ikan celup tepung dan pisang goreng kami pun beransur balik homestay.. seharian di jalanan jadinya kirim kengkawan beli nasi ayam je untuk makan malam kami semua...

Abeku ngantuk katanya malam sebelum tu tengok drag kereta di stadium gong badak entah pukul berapa pagi baru balik... so malam tu semua rest je kat homestay.. berkemas-kemas la sok pagi nak balik dah...


~1hb Mei 2017 (Isnin)

konvoi balik
singgah beli kepok lekor dulu..
bukan main melaram sambil hisap jari hahaha..
lpt yang tenang tiba2 ko ada road block
kereta makin banyak
hujan lebat
 
mengharungi jem jalan mendaki lepas tol Bentong
akhirnya sampai juga tol Gombak

1 jam lebih kami sangkut jem.. dengan cuaca hujan jadinya semua kereta bergerak perlahan... al-hamdulillah sampai rumah dalam pukul 5.30 petang...

meh makang kepok lekor.. tapi ni belum goreng lagi 

Sekian... percutian singkat keluarga kecil kita ke pantai timur... panjang umur murah rezeki boleh marii lagi dehhh...



--------------------------------------------------------

Ramai orang luar tanya kedai makan mana yg best di sekitar Kuala Terengganu. Sini ada listkan senarai kedai2 makan yg popular. Kemudahan yg dekat homestay pantai guest house pun ad byk kedai di bawah nie!!
Makanan sedap D terengganu... 👍👍

Nasi Dagang: kak poh batu buruk, nasik dagang kat kapung atas tol, nasik dagang dalam pasor keda buluh, nasi dagang kak joh bukit besar, nasi dagang mok ngoh chendering, nasik dagang warisan kat tepi shell batu buruk tepi keda hok jual roti canai

Burger: Awang beger depang spital kuala tranung

Nasik Minyok: nasik minyok john blakang aeon kapung sri kolam, nasik minyok zaki depang giant bukit besor, nasik minyok jenab kat depan KEMAS kuala bekoh tepi dia ada stor geh, nasi minyok kat tanjung depan Hock Kee Seng (Dulu Astaka), Nasi minyak aziz kat hiliran depan perodua

Nasik Lemok: nasik lemok bromoh pasir panjang, nasik lemok atah court kg ladang (sebeloh seng heng), nasi lemok kak dah kat gerai food court beteng tanjung blakang hock kee seng astaka

Rojok Keling: restoren selamat jalan tok lam, rojok sultan kat area sipang 3 skoloh tengku ampuan mariam menuju ke kapung ladang, rojok sultan kat depan petronas chendering tepi car wash, rojok keling di kedai awang A kat kapung gong tok nasek

Rojok Kateh: Kedai ben10 tepi stadium bola bando, Kedai Air Nyior kat bulatang skoloh SKSS1

Nasik Ayang: Nasik ayang nurul Iman kat depan skoloh arab batu buruk, nasik ayang meto kat jalan nok gi muzium, nasik ayang hainan kat bazar batu buruk

Roti Payang: nurul islamiah kat lekoh jalan kamaruddin

Nasik Belacang: kedai sri wani bromoh kat depang surau besor tanjung

Sup: Sup Atas Pasor Payang (sebeloh nasik minyok rozak)

Mee Talang: Kedai goreng pisang kat tepi skoloh rendoh sri budiman,se lagi pulau kambing...nyakot molep hok tu..

Ikang Celup Tepong: Warung Pok Nong kat Kampung Telipot, warung kat pata pandak depang hok tutup nge pagor utk pembinaang hotel

Mutabok: Kedai buruk kaler kuning depang Hock Kee Seng (Astaka lama)

Nasik Kapit Gula Ikang Aya: Kedai depang Shell Chabang 3, Warung Norazila kat depang masjid terapung

Satey: Satey Lina kat area Waterfront Pula Kambing, satey pata timur kat batu buruk sebeloh batu buruk beach resort, satey jam besor di seberang takir dekat kem askor

Ikang bakor: Ikang bakor bukit tunggal (ada cawangan di pasir panjang), ikang bakor di Cairo Tomyang kat tepi skoloh pusak chabang 3, ikan bakor hamid keda bowoh jambatang koliba

Kuih Muih Tradisi: Kedai kat trafik light nok gi ke panji alam dan gong kapas, kedai kat trafik light simpang 3 sekoloh tengku ampuan

Mee Goreng Basoh: Kedai mat nawi & mat sarip kat area spital haiwang pula kambing, keda mek comel kat rumah org tp dia wat keda betul2 depan skoloh rendoh Tok Dir

Nasik Padang: Restoren safinaz kat istana badariah dan masjid putih, Rex nasik padang kat Showroom toyota bandar kuala tranung

Nasik Campur: Warung kedai binjai kat depan hotel sri malaysia kuala tranung, restoren mat binjai kat depan wisma sri tenang

Nasi ulang cicoh budu: Warong lempeng kat kapung rusila depang masjid rusila

Makang Pagi Muroh Teh O 30 Seng: Warung Che Nah jalan losong dekat Muzium

Pulut Lepe (pulut panggang): Pulut lepe bonda kat tepi sekoloh rendoh ladang, pulut lepe kat tepi wisma persekutuan tepi steseng minyok caltek

Meggi Dapur Kayu: kat kapung Padang Machang (lokasi payoh skit sbb dalang kapung.. kena tanya penduduk setempak)

Mee Udang Galoh: Warung Pok Jak kat tepi masjid kampung tanjung sabtu manir

Nasi Khabu: Nasik kerabu ala thai kat jalan pasir panjang, nasi kerabu ayam/daging bakar norra rich kerabu gong datuk (dekat pintu blakang uniza)

Nasi ayang / daging bakar dan sup herba: Kedai alhijrah Oasis kat jalan bukit bayas

Sup belut: Kampung belukar jambu kat selekoh lepas 100 meter signboard kampung belukar jambu dari kapung laut

Nasik lemok kakung, nasik kuning: Warung tepi hotel permai inn blakang warung mat jeng

Cikeng chop: yee stall kat bazar batu buruk tepi nasik ayang hainan, cikeng chop rege rm3.90 kat teluk ketapang

Mee jawa, soto: Warung kat gong kapah sebeloh bangunan umno

Nasik goreng cina, watangho: kat keda cina kapung depang masjid batu rakit kedai naik bukit skit.. Selamat menjamu selara semua.

No comments :