CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Tuesday, January 4, 2011

Kongsi Info : Himpunan Petua Cepat Bersalin

ada kawan bagitau saya kalau nak cepat bersalin n tak lama menanggung kesakitan, tiap mlm sebelum tidur amalkan baca 3 qul, surah kursy n selawat sekurang2nya 3x kemudian sapu perut dari atas hingga bawah. 


InsyaAllah petua ni menjadi, kerana pengalaman saya melahirkan anak ke2 berbeza kesakitannya dgn anak sulung yg memakan masa 6 jam sebelum bersalin. Anak kedua cuma 3 jam sakitnya saya dah dimasukkan ke labour room. 

Tp jgn lupa makan sebelum pergi bersalin. Pengalaman saya tak makan semasa nak bersalin memg out of energy. Akibatnya lepas keluar dr bilik bersalin saya pitam n ada org tua2 kata saya 'kambuh' tp x taula apa maksud semua tu...

minum air kelapa dara dan juga makan telur ayam kampung!!! saya aritu pon, amalkan tu, alhamdulillah 3 hari dah turun tanda. saya nak bersalin awl, sebab xlarat nak bawa dah...(anak kembar) so, petua tu la saya gunakan

lagi satu petua.. kalau dah nak sampai due ni rajin2 lah bersama ngan suami.. Insya Allah senang nak bersalin dan anak keluar kepala bulat je.. Tak lah lonjong macam kacang. (petua org lama2)

bg yg beragama islam...mungkin bleh ikut petua yg sy dpt dr kenalan sy... bykkan membaca surah 'yasin & maryam' kalu bleh bln2 terakhir tu bc tiap2 mlm jgn miss...n org ade pesan kat sy jugak...mase kita dah rase sakit nak bersalin... cuba p mandi...coz sejuk tu akan merangsang baby lg cepat turun ke bawah... alhamdulillah...sy amalkan, mmg berkesan...sakit sekejap aje...n mudah bersalin...

minum air kelapa semasa pregnant memang dapat cantikkan kulit anak dan hitamkan rambut anak...yang saya amalkan semasa dan ada kontraksi nak bersalin mandi dulu lama-lama skit sebelum ke hospital...insya Allah cepat proses kelahiran...tapi kalau dah kerap sangat sakit jangan mandi lama2..nanti terberanak kat bilik air, lain lak jadinya...exercise jalan dan turun naik tangga tu bagus...cuba lah tanya ngan bidan plak..

satu lg, petua org tua2... minum air milo dgn telur ayam kg utk cepatkan proses bsalin. Klu kita minum x smpai masa lg, sakit terus hilang. Klu dah smpai ms sakitnya akan smkin terasa n cepatkan kita melahirkan nanti... tryla, sedap gak minum tuh... :) Telur tu x msk... minum mentah2. cmpur dlm air milo. Pastu minum... :)

***********************************

petua nak mudah bersalin.. ni cara kiter..
 
1. jgn byk tido/ malas.. bykkan berjalan..
2. jgn byk menjerit/mengerang dlm labour..tenaga byk habis.. kalu tenaga kurang...nak push bb pon lambat ahh..
3. minum air/ minyak selusuh.. setakat ni mmg tok yg buatkan ...
minyak kelapa (letak kat hujung lidah) stat dr ngandung 5 bulan.. kalu ikut tok ckp.. minyak tu kan licin ciri2nya..so bb senang kluar
4. tiap kali pas semayang doa agar dipermudahkn bersalin.. selain rajin gak wat semayang hajat 


*********************************** 

masa kita mandi tu, bila kita basuh kepala, hisap air rambut yg kat hujung tu.. selalu lah amalkan.. insyaallah.. memudahkan baby turun nanti... tp saya tak tau lah samada berkesan ke tak.. cuma skrg ni rajin tanya org tua2 petua2 lama utk bersalin nanti.. saya amalkan je yg mana mudah dan tak over budget.. hehehe...

***********************************
petua org tua2 pulak
1. banyakkan minum air kelapa
2. banyakkan berjalan
3. minum air selusuh - nie masa dah sakit sgt...jgn minum sebelum sakit coz akan rasa sakit yg berdenyut2 berulang2 kali sebelum bayi keluar...

dari segi perubatan

1. minta suami urutkan ubun2 rambut bagi mengurangkan rasa sakit bersalin & urut pingang belakang / gosok perlahan2

*********************************** 

lagi satu, kite penah dpt petua ni...
bile dah start sakit, minum air milo yang dibancuh dengan planta...tu utk bagi laluan cepat bukak..
***********************************

Ada juga petua dari org india. Kawan ni (org india) kata minum telur mentah sebiji semasa sakit nak bersalin. Kawan saya tu memang senang bersalin, waktu bersalin cuma setengah jam je dah bersalin.

***********************************

Boleh amalkan minum air kurma bila dah 8 bulan ke atas. Lepas tu, kena selalu berjalan dan bergerak, biar ada stamina nak push baby. Lagi satu, kalau seminggu lagi nak bersalin, boleh amalkan telan telur ayam kampung setiap hari.

***********************************

Salam u all, bagi para isteri yang nak senang mudah bersalin tu,  Petua Terbaik ingin memberikan petua dan tips kepada u all..
  • Baca Surah Maryam apabila u all sudah disahkan mengandung.
  • Makan kurma dan niatkan perkara yang baik2 untuk anak yang bakal dilahirkan.
  • Masa di dalam bilik bersalin (labour room) u all baca doa Nabi Yunus masa terperangkap dlm perut ikan nun (baca ulang2 kalo bleh sampai la bersalin)

 
“Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang orang yang zalim". (Surah Al-Anbiya': ayat 87)

Perbanyakkan berselawat, dan membaca surah Al-Fatihah. Tapi yang penting sekali kena minta maaf dengan suami, Isteri kena jujur menceritakan kesalahan yang lalu, suami kena redha dan maafkan segala dosa-dosa yang dilakukan isteri. Suami perlu perbanyakkan solat dan suami boleh buat solat hajat di hospital.

Kita hanya berusaha Allah S.W.T yang menentukannya nanti. Semoga dipermudahkan u all bersalin nanti. Insya’Allah.


10 comments:

Jilah said...

kak ti, pasni klu saya nak beranak lagi, saya bukak blog kak ti jer cari info pasal pregnancy...

Yatie Ahmad said...

hehehe...sila2 bekalan diri sendiri sebenarnya ;)

ELEY SUZANI said...

k.ti...ely pun nk bkak jugak lah blog k.ti bile ely nk bersalin nti.huhuhu....bagus r k.ti nih.ad jugak panduan nk bersalin.hehe

Yatie Ahmad said...

hehehe...

yannalayola said...

bnyk petua nya... i loikeee

akulerzy said...

bagus utk sy amalkan sementara menghitung hari2 kelahiran anak ke - 4 nie.

Yatie Ahmad said...

@akulerzy

:)

eug|ena said...

As salam, mintak permisi utk share kat blog saya ye..

THANKS!!

Anonymous said...

wah bgusnye bnyk tip2 n info dpt dgunakan... tq share ;-)

asHraFFaTiN said...

thanks for the tips..
makin dekat due,makin ta larat na bawak perut..sye na try tips yg akak bg ni,supaya cepat siket bersalin..hehe