CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Tuesday, September 9, 2014

Takdirku : Keguguran kali ke-2

  Assalamualaikum....

Petang semalam dah start sakit pinggang, cramp kat perut belah kanan dan darah cair berketul mula kuar sikit² herrmmmm nampaknya sejarah lalu seakan berulang kembali....

Daku dah mula rasa down, sedih, fobia yang xtau nak digambarkan dengan apa... bayangkan terpaksa melalui sekali lagi pengalaman yang menguris hati.... Genap 8 minggu kandunganku dan akhirnya gugur :(


           :: Episod Duka Berulang Kembali ::

~9hb September 2014 (Selasa)

Pagi ni ku gagahkan diri datang ke opis ada sikit kerja kena siapkan tapi nekad nak gi klinik juga bila rasa sakit tu menjadi-jadi...

Camne nak kata ye... sakitnya macam senggugut rasa berputar-putar bawah perut.. menyucuk-cucuk ari2 pinggang pun dia tangkap sekali... kebetulan memang daku sakit perut nak yak2 jadi semua tu bergabung silalah bayangkan....

Bila minum air banyak berulang aliklah ke toilet nak tgk pad sebenarnya... ok darah x banyak sikit2 je so teruslah berdoa dan berdoa mintak2 keajaiban berlaku....

Pukul 11 pagi rasa xselesa perut ni makin sakit xtahan doq kt opis rasa seram sejuk pulak... tetiba pn azlin call mintak tolong fakskan surat sesambil tu tanya keadaanku... dia suruh pergi klinik segera dan soh daku mintak bantuan kakgee fakskan surat...

Isi borang time off dan terus balik... drive sendiri ok sebab memang dah deal dgn kandaku nak pi klinik sesama so dia settle kerja dia tunggu daku kat rumah je...

1st time ni dapat kekuatan dan keberanian drive sendirian pi farmasi presint 15 beli UPT dan minyak rambut si Farisya dah habis... kununnya sebelum gi klinik scan nak check sendiri dulu ada lagi ke x?

Sampai rumah rasa nak terus check UPT sebelum tu otw balik terasa macam darah period kuar banyak laju je... dalam hati bersangka buruk aku ni period kot tapi kenapa test aritu +ve????

Terus masuk bilik tengok pad penuh darah pastu ada serpihan darah beku kat pad... masa kencing tu mcm sesuatu kuar laju plopp! tengok mangkuk tandas penuh darah dan daku rasa pelik pesal lak mangkuk ni hitam merah rupanya bila ku kauk serpihan janin ;(

Masih teringat pesanan eo dan pembacaanku di internet ku kumpulkan darah beku (mcm hati ayam pecal kenyal) masukkan dalam plastik bawa bersama pi klinik...

Badan menggeletar, perut cramp, pinggang sakit daku perlahan-lahan bawa diri ke klinik apa pun jadi kena gi scan kot2 ada sisa lagi teruk kalu kena dnc

Berakhir sudah kisah kenangan indah bersama bidadari syurgaku... 2 kali keguguran dengan kisahnya yang berbeza...

Terasa seperti cukuplah pengalaman ini rasanya xmahu lagi lalui kesakitan ini... ♪♪♫cukup2 sudah cukup sampai di sini saja...♫♫♪

Andai kata ada rezeki di lain masa aku terima seadanya... buat masa ini cukup sekadar redha dan pasrah atas ketentuan Allah ini...

Jaga diri... pantang bebaik... jarakkan masa... rehatkan rahim....

Nak urut kasi naikkan peranakan balik... lengguhnya badan... letih... letih sangat! T__T


             *****   *****    *****   *****




UPDATE!

Oppsss ingatkan darah beku yang kuar dah habis rupanya ada lagi saki baki lom kuar habis ;(


~11hb September 2014 (khamis)

Harini dan esok daku amik cuti rehat ye tolak cuti rehat sebab mc dapat 2 hari je... kalau pi hospital dapat la mc seminggu tapi memandangkan nak kejar anak balik sekolah dan mikirkan que yang panjang nak jumpa doktor tu rasa xberbaloi...

Kite sakit kot kang bila pi depa tanya berapa keping dah pad setakat sekeping je duduk la dediam kasi orang lain yang lagi urgent ;(

Pendarahan agak heavy pagi ke petang 3 keping pad bersilih ganti... tapi paling mengejutkan bila ada seakan seketul daging (macam alien oppss) sebab keras xlembik macam hati ayam tu... ku tekan2 ku belek memang pelik sangat rupanya... 

Plop masuk lubang tandas dan plush... Tetiba baru tersedar ehhh kalau tu janin kene tanam@kebumi la kan??? kenapa aku.............. terduduk dan termenung daku dalam tandas macam orang hilang pedoman ;(

Malam tu daku wassup gambar ketulan daging tu kat kandaku (depan mata pun wassup bagai)... nak cakap takut... dia tanya mana?? daku bgtau dah plush... geleng kepala sambil membebel marah...katanya kena tanam mana boleh buang gitu je T____T

Masa gugur 1st aritu kejadiannya xsama jadi daku xtau..blur... aritu spotting/bleeding 3 hari kemudian pi klinik scan tapi kantung xde??? maknanya??? lepas doc kasi tau xde kantung mybe dah gugur dengan sendirinya @ chemical pregnancy daku period selama hampir 9 hari... tercari-cari juga mana janinnya so andaianku serpihan darah beku tu janin la...

Berbeza dengan keguguran kali ini... sebenarnya spotting tu hampir seminggu kemudian bleeding terus kuar ketulan darah yang besar selang 2 hari kuar pulak ketulan daging... petandanya sakit perut macam kontraksi nak bersalin tulah... sakit ok... sakit sangat!

Setelah sedikit tenang dan dapat menerima kenyataan al-hamdulillah daku rasa bersyukur sangat sebab berpeluang merasai pengalaman ini ye walaupun sakit...

Ye 2 orang zuriatku menanti di syurga...bertuah bukan? andai kata mereka gugur bila kandunganku cukup sifatnya bukankah itu lebih menyakitkan... ini mereka pergi secara semulajadi dan ibu xperlu melalui prosedur dnc yang....... hermm xtau nak bayangkan.....

Syukur al-hamdulillah...sebaik-baik perancangan Allah s.w.t untukku.... ada hikmah di sebalik semua yang terjadi... so redha atas ketentuanNya think +ve +ve +ve :)



Tinggal kenangan
 2 September 2014 - test UPT +ve
9 September 2014 - miscarriage


AMARAN KERAS!

JIKA ANDA SEORANG YANG LEMAH SEMANGAT/LOYA DAN SEWAKTU DENGANNYA BERHENTI DI SINI SAHAJA... DI BAWAH INI ADA GAMBAR JANIN TERSEBUT DI ATAS. HARAP MAKLUM!
   


v



v



v



v



v



v



v



v






























1 comment :

ily♥ said...

Allahu...I do read your previous entry on your first misacrriage. Masa tu saya baru dapat tau saya +ve pregnant. Not so long after that, saya miscarriage jugak. which is my 2nd time, the first one sebelum dapat anak sulung.

Take care and have some rest.