Assalamualaikum...
Nak kongsi resepi lagi.... Kalini masak ayam kampung lak... Ayam ni pun MIL yang kasi, kalu lain kali balik kampung MIL tanya kandaku "Pul yati masak pe ayam mak kasi aritu?" Haaa ada la jawapan bernas nak kasi kan....
Ada satu hari tu daku masak ayam kampung versi sambal membebel MIL hahaha... Katanya masak la kari ke masak lemak cili api ke ade ke ayam sambal.... Entah la aku malas nak masak bersantan bagai tu yang masak sambal or masak merah je... Kekadang kalu malas nak masak banyak kali terus masak kicap je haaa semua leh makan kan....
Kat kampung memang MIL bela ayam kampung katanya ayam kampung mahal maka gigih la mereka suami isteri menternak ayam kampung secara kecil-kecilan dan kebiasaannya kalu kami balik memang ada bekalan ayam kampung untuk di bawa pulang.... Stok telur ayam kampung pun dapat juga jenuh la makan telur sampai habis hahaha....
Versi kari MIL berbeza dengan kari ayam yang biasa omak den masak, jenis rempahnya pun lain sikit (rempah timbang) dan x guna daun kari tapi menggunakan daun limau purut dan serai....
Bawang merah, putih, halia dan serai
Ayam kampung yang udah di kukus (rajin) kalu malas lebur dalam rempah kari tu boh air bebanyak masak api perlahan sampai ayam empuk
(tapi membazir gas la pulak kan...)
Kiri rempah kari timbang + rempah kari Adabi
Campuran 2 jenis rempah dan 1 sudu makan cili
(blend cili kering + bawang merah, putih + belacan)
Bancuh dengan air
Minyak masak untuk menumis rempah ye
Tumis bawang merah, putih, halia dan serai sampai kekuningan
campak bunga lawang dan kayu manis
masukkan bancuhan rempah tadi
Tumis sanpai pecah minyak
Masukkan santan
Masukkan ayam kampung
Kalu korang suka leh boh ubi kentang, rajin² kacau supaya x hangit perasakan garam gula dan boh sikit air asam jawa bagi balance rasanya... Kekadang MIL taruk daun limau purut dan akhir sekali boh kerisik kelapa....
Udah siap!
Ni versi daku masak comfirm x sama la versi MIL masak sebab versi menantunya masak sesuka hatinya je nak campak pe hahaha resepi derhaka namanya....
Sekian....
No comments :
Post a Comment