Assalamualaikum....
Dah lama x masak sedap² selalunya masak simple² je menu orang MALAS macam nasi goreng, beehun goreng gitu tapi banyak tapau lauk la biasanya hampir 3 bulan mood gitu herrmmmm.... rumah pun bersepah xtau bila mood mengemas nak mai...
Kelmarin pi tapau makan tengah hari kat KKMM sekali ko nampak la lauk ikan talapia masak lemak cili api wahhh terliurnya tengok rasanya lama juga x masak sebab pedas (tetiba x tahan pedas gitu...) dapat makan wahhh sedapnya tapi x de la ambik kuah bebanyak kang tamak haloba terus nasi pedas x leh makan rugi kan....
Rasa xpuas pulak makan masak lemak cili api balik tu singgah kedai runcit bawah rumah tengok ikan xbanyak nak x nak belilah ikan jaket (cencaru) masak lemak cili api versi x berapa pedas wahhh sedap² (hahaha matilah puji lauk sendiri....)
ikan keli masak kari
Semalam balik kerja terus pi kedai sekali ko ternampak ikan keli terus dapat ilham *TING* sedapnya kalau masak kari ni (walaupun daku tahu kandaku xberapa gemar.... biasanya ikan air tawar macam keli, haruan puyu mak dia akan masak lemak cili api tapi versi ++ asam limau so gulai tu akan jadi pedas dan masam.... unsur limau tu katanya nak buang hanyir ikan la....)
Tapi haku x peduli tekak ni nak makan ikan keli gulai so nekad titik! beli kelapa parut sebiji, beli buah tomato 2 biji, daun kari, asam limau (nak cuci ikan) dan rempah kari ikan cap Babas.... aritu pi cameron highlands ada beli sayur campur so yang tinggal si buncis maka jadilah gabungan kari ikan keli bersama buncis dan tomato....
Ikan keli tu daku potong dua je, rendam dengan asam jawa kemudian bilas dengan asam limau kasi buang semua lendir² ikan tu... make sure cuci bersih darah² semua buang biar putih melepak gitu tau....
Kome nak resepi? ala sama je macam kekdah masak kari biasa kome leh tiru resepi ni (KLIK SINI) tapi versi daku taruk santan ok masak pekat² errmmm dapnya....
ikan keli goreng garing
Beli 4 ekor so 3 ketui bahagian kepala daku gulaikan so balance lain goreng garing²... xkan makan gitu je kan sebab kandaku mesti nak sambal kalau daku pun harus gulai ikan match dengan sambal belacan kan tapi malas nak buat nanti x de sapa nak makan...
sambal goreng
Ni sambal sonang baitu goreng cili besar (merah/hijau) dalm 4 biji nak pedas lagi boh la cili padi dalam 4 biji tau... goreng sekali harung je dengan bawang merah, putih, sebiji tomato dan belacan sampai semua layu....
Kuarkan dari kuali biarkan sejuk jap pastu tumbuk ikut kome la nak kasar ke lumat ke.... pastu goreng semula dalam kuali perasakan garam gula dan akhir sekali boh asam jawa... kacau² rata dah siap leh matchkan dengan ikan keli goreng tadi tapi versi daku asingkan xgaul dengan ikan sebab ada kekanak kat rumah ni x makan pedas...
Rempah cap Babas
Daku guna rempah cap Babas sebab ni je jumpa cap lain xde pulak saiz kecik untuk kari ikan... beli besar² bukan selalu makan kari pun membazir je baik beli saiz ni sesuai untuk sekali masak kekdahnya...
bubur gandum
Ni sebab beli kelapa parut sebiji kan jadinya banyak lebih teringat ada gandum aritu xmasak lagi (sebelum ni kan mood masak ke lautan dalam) sebab xmau membazir rebus la gandum tu kasi empuk pastu campak daun pandan boh gula pasir, gula kabung dan garam... jangan lupa santan ye...
Daku kenyang makan nasi jadi xselera nak makan bubur ni... tapau kasi rozilah sikit dan bakinya simpan dalam peti ais kang kandaku makan le tu...
Entah sampai bila mood memasak ni ok pun daku xtau lah... bukan le hehari tapau pun tapi jarang la masak lauk meriah 2,3 jenis macam dulu idak le daku mampu sekarang ni... dapat masak gini pun kandaku dan anak² happy al-hamdulillah...
No comments :
Post a Comment