CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Tuesday, June 26, 2012

Resepi Sardin (Tin)

Salam,

Hek eleh masak lauk sardin pun nak citer dalam blog hahaha.... Blog aku sesuka hatiku la nak citer apa kan..... 'ade aku kesah!' huhuhu....

Ni aku nak share 2 resepi mengarut untuk tatapan korang hehehe....


:: Kari Sardin ( x bersantan) ::


Bahan² :

1 tin besar sardin (buang sos tomatonya ok)

Bahan A
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih             * Mayang Halus
1 inci halia
                                             
Bahan B
2 sudu makan cili kering (blender)
2 sudu makan rempah kari
1 batang serai (di ketuk)

Bahan C      
1 biji tomato (potong dadu)
Air asam jawa secukupnya

Minyak untuk menumis
Garam/Gula secukup rasa 

Cara² memasak : 

Tuang Minyak dan gorengkan Bahan A sehingga layu dan naik bau kemudian masukkan Bahan B tumis hingga garing, bila rempah masak dan terbit minyak masukkan Sardin dan Bahan C. Kalu kuah agak kering leh tambah air sedikit, rasakan garam dan gula secukupnya. Siap!

 :: Asam Pedas Sardin ::


Bahan² :

1 tin besar sardin (buang sos tomatonya ok)

Bahan A
10 biji cili kering @ 2 sudu cili boh          * Blender / tumbuk
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih        

1 inci halia                                       
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup @ 1 sudu kecil kunyit serbuk
sedikit lada hitam

Bahan B
1 batang serai (di ketuk)
sedikit halba campur (halba, biji sawi, jintan putih & jintan manis)
Air asam jawa secukupnya
 

Bahan C
Daun Kesom / Bunga Kantan @ Daun Limau Purut (ikut suka sila pilih hehehe)
Buah Tomato & Bendi 

Minyak untuk menumis
Garam/Gula secukup rasa 

Cara² memasak : 

Tuang Minyak dan gorengkan Bahan A sehingga layu dan naik bau tumis hingga garing, bila rempah masak dan terbit minyak masukkan Sardin dan Bahan B. Kemudian masukkan Bahan C (aku xboh sebab xde stok kat rumah) Kalu kuah agak kering leh tambah air sedikit, rasakan garam dan gula secukupnya. Siap!




:: Sambal Sardin ::

Bahan² :

1 tin besar sardin (buang sos tomatonya ok)

Bahan A
10 biji cili kering @ 2 sudu cili boh          * Blender / tumbuk
1 biji bawang besar(potong bulat je)
2 ulas bawang putih        

1 inci halia                                       
1 inci belacan

Bahan B

Air asam jawa secukupnya
 

Bahan C
Ubi kentang potong ala wedges perasakan garam kunyit dan goreng kekuningan

Minyak untuk menumis
Garam/Gula secukup rasa 

Cara² memasak : 

Tuang Minyak dan gorengkan Bahan A sehingga layu dan naik bau tumis hingga garing, bila cili masak dan terbit minyak masukkan Sardin dan Bahan B. Masak sekata kemudian masukkan Bahan C  Kalu kuah agak kering leh tambah air sedikit, rasakan garam dan gula secukupnya. Siap!

Ok daaaaaa.........



No comments :