Salam,
Hek eleh masak lauk sardin pun nak citer dalam blog hahaha.... Blog aku sesuka hatiku la nak citer apa kan..... 'ade aku kesah!' huhuhu....
Ni aku nak share 2 resepi mengarut untuk tatapan korang hehehe....
:: Kari Sardin ( x bersantan) ::
Bahan² :
1 tin besar sardin (buang sos tomatonya ok)
Bahan A
1 biji bawang besar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih * Mayang Halus
1 inci halia
Bahan B
2 sudu makan cili kering (blender)
2 sudu makan rempah kari
1 batang serai (di ketuk)
Bahan C
1 biji tomato (potong dadu)
Air asam jawa secukupnya
1 inci halia
Bahan B
2 sudu makan cili kering (blender)
2 sudu makan rempah kari
1 batang serai (di ketuk)
Bahan C
1 biji tomato (potong dadu)
Air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam/Gula secukup rasa
Cara² memasak :
Tuang Minyak dan gorengkan Bahan A sehingga layu dan naik bau kemudian masukkan Bahan B tumis hingga garing, bila rempah masak dan terbit minyak masukkan Sardin dan Bahan C. Kalu kuah agak kering leh tambah air sedikit, rasakan garam dan gula secukupnya. Siap!
:: Asam Pedas Sardin ::
Bahan² :
1 tin besar sardin (buang sos tomatonya ok)
Bahan A
10 biji cili kering @ 2 sudu cili boh * Blender / tumbuk
10 biji cili kering @ 2 sudu cili boh * Blender / tumbuk
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup @ 1 sudu kecil kunyit serbuk
sedikit lada hitam
Bahan B
1 batang serai (di ketuk)
sedikit halba campur (halba, biji sawi, jintan putih & jintan manis)
Air asam jawa secukupnya
Daun Kesom / Bunga Kantan @ Daun Limau Purut (ikut suka sila pilih hehehe) 2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup @ 1 sudu kecil kunyit serbuk
sedikit lada hitam
Bahan B
1 batang serai (di ketuk)
sedikit halba campur (halba, biji sawi, jintan putih & jintan manis)
Air asam jawa secukupnya
Bahan C
Buah Tomato & Bendi
Minyak untuk menumis
Minyak untuk menumis
Garam/Gula secukup rasa
Cara² memasak :
Tuang Minyak dan gorengkan Bahan A sehingga layu dan naik bau tumis hingga garing, bila rempah masak dan terbit minyak masukkan Sardin dan Bahan B. Kemudian masukkan Bahan C (aku xboh sebab xde stok kat rumah) Kalu kuah agak kering leh tambah air sedikit, rasakan garam dan gula secukupnya. Siap!
:: Sambal Sardin ::
Bahan² :
1 tin besar sardin (buang sos tomatonya ok)
Bahan A
10 biji cili kering @ 2 sudu cili boh * Blender / tumbuk
10 biji cili kering @ 2 sudu cili boh * Blender / tumbuk
1 biji bawang besar(potong bulat je)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
Bahan B
Air asam jawa secukupnya
Ubi kentang potong ala wedges perasakan garam kunyit dan goreng kekuningan 2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
Bahan B
Air asam jawa secukupnya
Bahan C
Minyak untuk menumis
Garam/Gula secukup rasa
Cara² memasak :
Tuang Minyak dan gorengkan Bahan A sehingga layu dan naik bau tumis hingga garing, bila cili masak dan terbit minyak masukkan Sardin dan Bahan B. Masak sekata kemudian masukkan Bahan C Kalu kuah agak kering leh tambah air sedikit, rasakan garam dan gula secukupnya. Siap!
No comments :
Post a Comment