CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Followers

Friday, May 14, 2010

:::Saya budak baru belajar:::

~ 09 Mei 2010 (Ahad)

Haii.......

Hari ini aku bangun pagi dengan semangat berkobar-kobar...awatnyer??? Hehehe tadi malam aku 3 beranak gi memborong barang2 bahan mentah dan perkakasan untuk membuat kek... :)

Pada mulanya gi bangi tapi hasilnya agak kurang memberansangkan maka kami meneruskan perjalanan gi ke Giant Prima Saujana, Kajang. Kesudahannya 2 beranak 2 'pow' soh blanje McD hehehe...

Niat hati nak belajar masak kek coklat maka aku mencari resepi di internet dan mula merencana nak la makan hasil air tangan aku sendiri. Herrmmm...nama pun budak baru belajar mesti ada kisah suka duka sebelum berjaya makan kek coklat yang sodap ituw... Uissshhh xkan baca komen orang jek aku pun nak tau rasanya...


**Cubaan Pertama kali**
Bancuhan pertama kali agak tergopoh gapah dengan keterujaan 
malampaui batasan hahaha...
Hasilnya ??? Keras, merekah tahap gunung berapi melaharkan isi perutnya, ehh ada kolam tengah2 kek huhuhu...


~11 Mei 2010 (Selasa)

**Cubaan Kali Ke-2**

Masih menghasilkan kegagalan seperti yang pertama kali, ermmm kecewa sangat! Mula terfikir2 apa silapnya...apa kekurangannya, apa puncanya....


**Cubaan Kali Ke-3**
Bancuhan kali ke-3 baru perasan kenapa kek xnaik gebu, maka dengan pantas search kt internet dan olah semula resepi untuk dapatkan hasil seperti yang diinginkan. Tapi masih xmenjadi sebab suhu oven terlalu panas...hangit kek mak huahuahua...
Mulakan langkah semula, bangkit!!! Mula faham mengapa jadi begitu, begini...
Hasilnya??? Yeyeye...kesabaran, kesungguhanku x sia2...

Akhirnya dapat juga aku makan kek coklat, siap bawak bekal kat opis kasi kengkawan opis rasa... Asben pun senyum sebab dapat makan kek hasil air tangan aku sendiri... Sebelum ni kek yang xjadi 2 dia ngan gigih mkn kasi abis walaupun xmenjadi seperti yang aku harapkan...

Aku masih xpuas ati lagik, nama pun masih belajar... Next time nak buat lagi sebab abang aku memang suka kek coklat... Kakak ipar aku sanggup call dari Melbourne, Australia bila aku sms dia mengadu damba akan kegagalan aku wat kek coklat. Dia siap kasi aku resepi baru soh aku cuba tapi aku xcuba lagi...

Terima kasih buat somiku yang tercinta, anakku farish sebab sanggup temankan daku beli barang2 nak masak kek walaupun hasilnya pada awalnya xmenjadi, cian farish gara2 ibu dia bertekad habis-habisan malam rabu lepas kami 2 beranak tidur jam 1.00 pg sebab tunggu aku siap bakar kek...

Kiranya malam ituw 3x aku bakar kek dengan 2x bancuhan, 2x kek hangus, keras dan akhirnya baru jadi.... Wowowo......aku happy sangat!!!

Jadi pesananku pada ummi ilah, ummi ella dan kengkawanku yang lain kalu korang gagal dalam pe perkara pun jangan patah semangat k, kita fikir mana silapnya, cari puncanya... Memang ianya mematahkan semangat korang tapi bila korang dah berjaya lakukan confirm korang bangga pada diri sendiri percayalah... Chaiyok..Chaiyok..Chaiyok!!!

1 comment :

rozilah said...

kek coklat yang sangat sedap.... biler nak bawak pi opis lagi?...